Напрежение по оста прокуратура - МВР на тема престъпленията около

...
Напрежение по оста прокуратура - МВР на тема престъпленията около
Коментари Харесай

Напрежение между прокуратурата и МВР: Кой пречи на разследването за изчезналите милиони от АМ Хемус

Напрежение по оста прокуратура - Министерство на вътрешните работи на тематика закононарушенията към автомагистрала " Хемус ".

Прокуратурата упрекна Министерство на вътрешните работи в невиждан напън по следствието за изчезналите милиони за " Хемус ". Твърдят, че проверяващите и юристът на единствения обвинен са поискали той да остане под домакински арест, с цел да спомага. В отговор, на ексклузивен брифинг от Министерство на вътрешните работи и ГДБОП оповестиха, че два пъти прокурори осуетяват разпита на задържания, който е подготвен да приказва за схемата. Освен това, прокурорите са образували досъдебно произвеждане против чиновници на ГДБОП. От Министерство на вътрешните работи пък дадоха отговор, че ще образуват кореспонденция против магистратите за несъблюдение на отговорности. Конфликтът беше коментиран и от основния прокурор, и от вътрешния министър.

Единственият обвинен досега за източването на над 53 милиона лв., предопределени за ЛОТ 5 от автомагистрала " Хемус " е Борислав Колев. Той е упрекнат за пране на пари и е под домакински арест. Според обвиняването, наблюдаващият прокурор е бил притискан да не стачкува мярката с по-строга, да промени квалификацията на действието, а през идната година да бъде позволено на обвинения да пътува в чужбина. По данни на прокуратурата това се случило по време на среща в постройката на ГДБОП. По случая е формирано досъдебно произвеждане, а от обвиняването оповестиха, че ще сезират за него редица институции, в това число европейски. Според наши източници, две проверяващи полицайки от ГДБОП са били извикани през днешния ден Софийската градска прокуратура. Били са разпитани и други, забъркани в тази ситуация.

В отговор на обвиняванията, служебният вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че проверяващите поставят големи старания да проследят пътя на изчезналите пари за автомагистрала " Хемус ", а прокуратурата бави следствието.

По данни на обвиняването наблюдаващият прокурор е бил извикан в постройката на ГДБОП. Според прокуратурата му е било обяснено, че обвиненият по случая - Борислав Колев, е изискал да даде пояснения. При идването си обаче Колев споделил, че е отишъл по гледище на юриста си, че не знаел за какво е там и няма да дава пояснение, споделиха от прокуратурата и прибавиха, че все пак, разпитът е бил извършен. От обвиняването обясниха, че бранителят упорствал прокуратурата да не стачкува пред съда мярката домакински арест, наложена на Колев.

" Поставя се изискване към наблюдаващия прокурор, в подмяна на пояснение на обвинения да не се стачкува мярката, да се промени квалификацията на действието в по-лека такава и такава каквато на процедура би довело до освобождението му от наказателна отговорност, както и през месец януари на обвинения да му бъде позволено от прокурора в СГП да пътува в чужбина, сподели Десислава Петрова - представител на Софийска градска прокуратура.

Междувременно наблюдаващият прокурор бил поканен на среща с шефа на ГДБОП Калин Стоянов. Според обвиняването Стоянов отправил редица реплики към прокурора.

" На тази среща шефът на ГДБОП Калин Стоянов с несъответствуващ звук се е обърнал към наблюдаващия прокурор с реплики, които са били в смисъл, че тя поставя завършек на следствието, като отхвърля да извърши настояванията на отбраната, както и че за това ще й бъде търсена отговорност ", сподели Десислава Петрова - представител на Софийска градска прокуратура.

В изявление за БНР служебният вътрешен министър Бойко Рашков подлага на критика дейностите на прокуратурата. По негови думи, до задържането на Борислав Колев, обвиняването не е взимало присъединяване в следствието.

" Прокуратурата ръководена от Иван Гешев, явно или най-малко по този начин може да се изтълкува нейното държание, като да подхваща дейности, които да забавят хода на следствието, тъй като ходът на следствието неизбежно ще докара до виновни фактори в ръководството на страната до месец април тази година ", съобщи Бойко Рашков.

По-късно от Министерство на вътрешните работи обявиха, че " днешните изказвания и дейности на прокуратурата, изсветлявайки тактиката на следствието, слагат под действителен риск сигурността и живота на обвинения, което би могло да разкрие информация за по-нататъшния стадий от следствието ".

" Не мога да позволи, че един чиновник на Министерство на вътрешните работи може да принуждава прокурорски орган, прокурор, наблюдаващ прокурор да извърши едно или друго. По-скоро назад може би да има такива случаи да се разпорежда от прокуратурата какво да направи чиновник на Министерство на вътрешните работи, в сравнение с противоположното. Обратното е неуместно. И ми се коства, че малко се преекспонират чисто служебните взаимоотношения, които по принцип съществуват в връзките проверяващ - наблюдаващ прокурор. Спорове постоянно е имало и постоянно ще има. ", добави Бойко Рашков.

Според Бойко Рашков по време на служебното държавно управление постоянно се случва прокуратурата да образува досъдебни производства против служители на реда.

" Някой се бил изказал погрешно и те образуват досъдебно произвеждане. Така прокуратурата като да прави някакви опити да възспира органите на Министерство на вътрешните работи в своите обществени изяви и да осведомяват обществеността какво е реализирано при едно следствие. "

По-късно цялото управление на прокуратурата обществено отбрани дейностите на своите сътрудници и разгласи, че ще сезира български и европейски институции за случая. Иван Гешев съобщи, че не става въпрос за война сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи. Според него, по-скоро се води война против прокуратурата, като интерес от това имат нарушителите.

" Това не е професионален спор. Това е необикновено противозаконен и непозволен напън върху магистрати да извършат закононарушение против правораздаването. Явно някои хора по този начин възприемат изцяло неправилно главните европейски правила като господство на правото и разделяне на управляващите ", съобщи Иван Гешев, основен прокурор на Република България.

От прокуратурата оповестиха, че е формирано досъдебно произвеждане за опит за склоняване на прокурори да нарушат свои служебни отговорности. Престъпление, което се санкционира с 1 до 6 години отнемане от независимост. По-късно денем стана ясно, че прокуратурата обмисля опцията чиновници на ГДБОП да бъдат подложени на детектор на лъжата.

На ексклузивен брифинг шефът на ГДБОП Калин Стоянов изясни своята позиция.

Той отхвърли да е притискал прокурори и съобщи, че лицето по делото е било готово да опише всичко по цялата скица, само че ГДБОП срещали индиферентност от обвиняването за провеждането на разпит.

От Министерство на вътрешните работи споделиха, че откакто от прокуратурата разгласи, че по случая е формирано досъдебно произвеждане против чиновници на ГДБОП, обмислят дали нямат съображение за формиране на полицейска кореспонденция за несъблюдение на отговорности от орган на властта по наказателно гонене, за което наказването е отнемане от независимост.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР