Напрежение между полицията и обитателите на затворените ромски квартали в

...
Напрежение между полицията и обитателите на затворените ромски квартали в
Коментари Харесай

Напрежение в затворените ромски квартали, младежи се събраха на протест


Напрежение сред полицията и жителите на затворените ромски квартали в столицата „ Факултета “ и „ Филиповци “. Десетки хора, множеството от които младежи, се събраха по улиците на кварталите с обяснението, че организират кротичък митинг. Чуваха се крясъци „ Оставка “, само че не стана ясно против какво тъкмо стачкуват недоволните. Снощи имаше

Снощи имаше ескалация на напрежението във „ Факултета “, когато група младежи, съгласно Министерство на вътрешните работи в нетрезво положение, са се пробвали да пробият блокадата и са удряни от служители на реда. Това се вижда от публикувано видео в обществените мрежи. След провокацията в обществените мрежи стартира да се провежда провеждането на кротичък митинг, плануван за през днешния ден в 12 часа.

Така към обяд поданици на квартала излязоха по улиците. На едно от КПП-тата се събраха десетки хора, множеството носеха защитни маски, само че бяха на доста малко разстояние един от различен. Имаше апели да стоят на 2 метра и да стачкуват спокойно. Ромски посредници се пробваха да успокоят и направляват протестиращите.

На място дойде заместител - шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Антон Златанов. Бяха изпратени и екипи на Жандармерията.

Заместник- кметът на община " Красна поляна " съобщи, че е сезирал прокуратурата поради клип във Facebook на локален ромски водач, който е провежда днешния митинг, съобщи Българска национална телевизия.

При недоволството във „ Факултета “ е арестуван един извършител, който е открито, че е бил с ограничаваща заповед. Това сподели по-късно пред публицисти шефът на Столична дирекция на вътрешните работи гл. комисар Георги Хаджиев. По думите му до полицейско наличие в квартала се е стигнало, откакто е подаден сигнал, че жена се нуждае от полицейска помощ, тъй като е била нападната.

Органите на реда ще извършат инспекция дали дейностите на жителите на квартала са провокация и са били авансово проведени.

По-рано денем стотици поданици на " Филиповци " и " Факултета " се събраха на контролно-пропусквателен пункт в кварталите, с цел да изразят недоволството си от въведените ограничения, заяви " Фокус ". Жителите на двата обитаеми най-вече с роми квартала крещят „ Оставка “.

В свое изявление по-рано през днешния ден столиният кмет Йорданка Фандъкова успокои, че напрежението във " Факултета " е намаляло и увери, че взетите от Общината ограничения не са дискриминативни, а целят запазване на жителите и техните близки.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР