Напрегнатите преговори във Вашингтон доведоха сделката за тавана на дълга

...
Напрегнатите преговори във Вашингтон доведоха сделката за тавана на дълга
Коментари Харесай

Акциите оставиха заплахата от дефолт зад гърба си, но има още рискове

Напрегнатите договаряния във Вашингтон доведоха договорката за тавана на дълга на Съединени американски щати покрай финала преди фондовият пазар да пострада, както Уолстрийт се притесняваше.    За пазарите обаче може би предстоят още опасности, написа в разяснява MarketWatch.   Инвеститорите, закрепени върху договорката за лимита на дълга, може да са пропуснали огромната смяна в упованията за паричната политика на Федералния запас.    Вместо пауза в повишението на лихвените проценти през юни и понижаване по-късно през годината, трейдърите сега предвиждат най-малко още едно нарастване.

Наскоро президентът на Фед за Далас Лори Логан и други висши чиновници показаха опасения, че инфлацията не се забавя задоволително бързо. Това съгласно тях дава съображение за още покачвания на лихвените проценти, които нормално са неприятна вест за акциите, защото въздействат отрицателно на високите оценки на фирмите. Те покачват възвръщаемостта, която вложителите могат да получат с доста по-малък риск, инвестирайки в съкровищни облигации, фондове на паричния пазар или спестовна сметка.

Досега това не е оказва огромно въздействие върху високотехнологичните акции, на които се дължат огромна част от тазгодишните облаги на американските борсови показатели.    Някои на Уолстрийт обаче считат, че това може да се промени, защото Фед наподобява подготвен да задържи високи лихвените проценти, до момента в който рецесията, която пазарите чакаха, най-сетне пристигна.  По-силният $ може да сътвори проблеми на акциите   Бързото повишение на лихвените проценти от Фед през 2022 година оказа помощ за изтласкването на цената на щатския $ до най-високото му равнище от повече от две десетилетия.   В последните два месеца на предходната година зелената валута отстъпи, като доларовият показател падна с повече от 10% от пика си от края на септември, достигайки дъното си при започване на февруари 2023 година   Валутата обаче стартира да си проправя път нагоре, обратно на терзанията за тавана на дълга на Съединени американски щати и приказките за дедоларизация. В сряда доларовият показател DXY – измерител на силата на зелените пари по отношение на главните валути – се изкачи до 104.63, което е най-високото му равнище от 16 март.

Том Есей, създател на Sevens Report Research и някогашен трейдър в Merrill Lynch, предизвести клиентите, че възраждащият се $ може да провали досегашните облаги на фондовия пазар. Технологичните акции с мегакапитализация, на които се дължи по-голямата част от облагите на пазара, са изключително уязвими, добави той.   " Силният $ нормално има отрицателни последствия за доста класове активи, в това число цените на акциите на компании, които имат огромна експозиция към интернационалните източници на доходи и артикули ", разяснява Есей, представен от MarketWatch.   " Aко доларът продължи да се повишава, както сега чакаме, тези по-чувствителни активи ще стартират да усещат натиска ", прибавя той. 
Упоритата инфлация остава проблем   Когато Фед разгласи десетото си следващо нарастване на лихвения % през май с 25 базисни пункта, ръководителят Джером Пауъл допусна, че това може да е последното от цикъла.   Съвсем неотдавна група висши чиновници на Фед като че ли трансформираха мнението си, потвърждавайки, че упоритата инфлация в бранша на услугите би трябвало да бъде преодоляна, преди Фед да може да разгласи победа в борбата си с ценовия напън.   Във вторник Томас Баркин, президент на Фед в Ричмънд, съобщи, че инфлацията няма да се укроти толкоз бързо, колкото евентуално са се надявали потребителите.   Миналия петък показателят PCE, пожеланият от Фед измерител на инфлацията, сподели, че цените на стоките и услугите са нарастнали с 0,4% през април, до момента в който на годишна база темпът на повишаването им е затънал в диапазона от 4% до 5%.   Упоритата инфлация е посочена от доста анализатори на Уолстрийт като евентуално неразгадаем проблем за пазарите.   Въпреки че договорката за тавана на дълга е позитивна за рисковите активи и може да поддържа акциите в кратковременен проект, салдото риск-печалба за необятните американски пазари на акции остава неподходящ на фона на други макро провокации, съгласно Марк Хефеле, основен капиталов шеф в UBS Global Wealth Management.   Стабилният пазар на труда в Съединени американски щати постоянно се показва като една от най-големите спънки за ограничение на инфлацията, а растежът на работните места продължава, макар че Фед увеличи лихвените проценти с към 5 процентни пункта за една година.
 Лидерите на пазара могат да хвърлят кърпата   От Силициевата котловина до Уолстрийт всички разискват революцията на изкуствения разсъдък и нейния капацитет за повишение на продуктивността, а оттова и на корпоративните облаги и икономическия напредък.   Манията по AI оказа помощ на Nasdaq да възвърне част от загубите от предходната година, като някои от най-тежко засегнатите акции записаха зашеметяващи облаги.    Въпреки че в сряда прекъснаха ралито си, акциите на производителя на чипове Nvidia са нарастнали с близо 170% от 1 януари, като компанията за малко се причисли към дребния клуб от корпорации с оценки над 1 трлн. $.   Междувременно, както Apple, по този начин и Microsoft, са в границите на няколко процентни пункта от рекордните си върхове от предходната година.

Ралито в показателя S&P 500 идва значително от акциите на мегакомпаниите. За съпоставяне, Dow Jones Industrial Average е надолу с повече от 1% за годината. Това може да значи риск за пазарите, в случай че компании като Alphabet или Meta пострадат поради високите си оценки.   Скептиците обичат да показват, че сега Nvidia се прави оценка на почти 50 пъти предстоящата облага през идващите 12 месеца. Това е под петгодишния връх от 70.6 от 2021 година, само че към момента е извънредно високо в съпоставяне със същия коефициент за S&P 500 от 18.3.   Някои дългогодишни пазарни наблюдаващи предизвестяват, че манията по изкуствения разсъдък стартира да им припомня за dot-com балона от интервала 1997 – 2000 година Други означават, че софтуерните акции с мегакапитализация са изключително чувствителни към упованията за лихвените проценти, което може да сътвори проблеми, в случай че инфлацията не спадне бързо.   " Технологичният бранш носи чувство като от началото на века. Тогава всяка компания беше интернет компания. Апетитът към AI може да докара до сходен сюжет, защото вложителите се надпреварват да купуват компании, търгуващи се на нечувани оценки ", споделя Пол Нолти от Murphy and Sylvest Wealth Management.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР