Напредват дискусиите на ниво ЕС по отношение на регламентите и

...
Напредват дискусиите на ниво ЕС по отношение на регламентите и
Коментари Харесай

ЕС готви регламент за закрила на географски означения на занаятчийските и промишлени стоки

Напредват полемиките на равнище Европейски Съюз във връзка с регламентите и процедурите за отбрана на географските означения, стана ясно по време на семинар, провел се в София по самодейност на Патентно ведомство на Република България взаимно със Службата на Европейски Съюз за интелектуална благосъстоятелност и с присъединяване на Министерство на земеделието и храните.

Географските означения попадат все по-често във вниманието на публичния интерес, тъй като са мощен инструмент в отговор на непрестанно възходящото пазарно търсене на артикули с обезпечен генезис, и изключително на такива със характерни характерности и обичаен метод на произвеждане.

„ През последните месеци интензивно се приказва за промяна на съществуващата регулация на равнище Европейски Съюз във връзка с селскостопански артикули и храни, виновност и спиртни питиета, както основаване на правилник за протекция на географски означения на занаятчийските и промишлени артикули, която цели да улесни навлизането на географски означения в целия Европейски Съюз като инструмент на интелектуалната благосъстоятелност “, разяснява проф. Владя Борисова, ръководител на Патентно ведомство. „ Вече над 50 български продукта са регистрирани и употребяват отбраната на географско обозначение на равнище Европейски Съюз. Убедена съм, че вследствие на Реформата, върху която сега се работи, техният брой ще нарасне. Географските означения би трябвало да бъдат налични за всички аграрни стопани и производители на артикули, имащи характерности или известност, свързани в мястото на произвеждане “, добави проф. Борисова.

Защитата на по-голям артикул е от народен интерес и само че в процеса основна роля играят групите производители и дейното им включване и ръководство на активите, свързани с регистрация на географско обозначение. С новата промяна се чака основаването на механизъм, който ще подсигурява лоялна конкуренция за производителите, както и ще подтиква българските производители да обезпечат високо качество на предпазените артикули.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР