Направихме първата стъпка за да стане Варна по-зелен град! Групата

...
Направихме първата стъпка за да стане Варна по-зелен град! Групата
Коментари Харесай

Групата на ПП/ДБ в Общинския съвет във Варна с много важно предложение за зеленината на града

Направихме първата стъпка с цел да стане Варна по-зелен град! Групата на Продължаваме Промяната - Демократична България

в Общински съвет - Варна внесохме предложение за основаване на целеви фонд за отчуждаване на парцели за преустройване в зелени площи и паркове и обособяване на два милиона лв. в бюджета на община Варна за фонда. Това написа общинският консултант Михаил Луков на персоналния си профил във Facebook.

Идеята е там да се набират средства, с които в следствие да се отчуждават или изплащат парцели, които да се трансфорат в зелени площи или паркове. Тези средства ще бъдат употребявани освен за парцели в Морската градина, само че и в необятен център, както и в кварталите, с цел да има повече зеленина в града и да не се постанова на жителите да пътуват до Морската градина или периферията на града с цел да се разходят или спортуват измежду природата, добавя общинския консултант.

Да, средствата са малко. На кръглата маса за Морската градина беше направена груба сметка, която сподели, че са нужни към 40 милиона за частните парцели в тъй наречените околност Салтанат, само че в това време би трябвало да мислим по какъв начин да осигурим уравновесен бюджет на Общината, както и да предвидим буфери в него. На всички ни се желае да заложим 40 милиона и да стартираме стремително, само че това ще породи проблеми с финансирането на доста други значими действия през тази година.

Да, би трябвало да подготвим ясни правила по които ще се отчуждават или изплащат парцелите, написа още той и разгласява целия текст на предлагането (препечатваме го без редакторска намеса):

ДО: Г-Н БЛАГОМИР КОЦЕВ, КМЕТ НА ОБЩИНА ВАРНА

ДО: Г-Н ХРИСТО ДИМИТРОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ВАРНА

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от

Групата на “Продължаваме Промяната-Демократична България "

в Общински съвет - Варна

Относно: Създаване на целеви фонд за отчуждаване на парцели за преустройване в зелени площи и паркове и обособяване на средства в бюджета на община Варна.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КОЦЕВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИМИТРОВ,

По Плана за интегрирано развиване на община Варна (ПИРО), в част втора - Стратегия, като Приоритет 1 е подложен:

“Зелен град (включително реализация на цели, цели и планове, включени в Инициативата Варна-Зелен град) ".

През последните години сме очевидци на превръщането на Варна в град-спалня с булеварди, асфалт и паркинги. Зелените площи се застрояват или трансформират в паркинги, а единствения ни огромен парк - Морската градина, която е произведение на парковото изкуство, през годините бе отчасти застроен и е на път да бъде трансфорат в квартал. Всичко това трансформира Варна в град за колите, вместо “Зелен град ", както е заложено с приоритет Първи в ПИРО.

При наблюдаване на Зелената система на града от спътник се вижда, че тя е локализирана главно по периферията на града. Наблюдава се притеснителна наклонност на понижаване на зелени площи в самата Морска Градина,тя на процедура изчезва с бързи темпове, и в случай че това продължава, след още 10 години Варна ще остане с половин морска градина.

Все още има незастроени имоти, в тъй наречените в Морската градина и околност Салтанат, които могат да бъдат изплатени или отчуждени. Това е в интерес и на притежателите, които не могат да създадат нищо с тях, а са вложили средства, които сега не могат да употребяват.

Бихме могли да откупуваме или отчуждаваме парцели и в необятния център на града, както и в кварталите без задоволително зелени площи, които да превърнем в дребни паркове, с цел да не се постанова жителите да пътуват до единствените два огромни парка - Морската градина и Аспаруховски парк, с цел да се разходят или спортуват измежду зеленина.

С новото управление на Общината и новият Общински съвет можем да обърнем наклонността и да завещаем на децата и внуците си по-красив и зелен град с чист въздух и високо качество на живот!

Във връзка с гореизложеното, предлагаме следните

РЕШЕНИЯ:

Да бъде основан целеви фонд за отчуждаване на парцели за преустройване в зелени площи и паркове.

Да се отделят средства в размер на два милиона лв. в бюджета на Община Варна за фонда.

МОТИВИ

Презастрояването, унищожаването на зелената система и това, че тя е единствено по периферията на града води след себе си куп проблеми, като жителите се принуждават да се движат съвсем на всички места с коли, даже и с цел да се разходят в парк, което натоварва пътните артерии, усилва шума, замърсяването, затруднява спортуването на възрастните и децата.

Тези фактори въздействат зле на здравето на жителите, като се усилват инфарктите, респираторните, белодробните, сърдечно-съдовите, чернодробните, психичните болести и болесттите на нервната система, неналичието на спорт в допълнение задълбочава казуса.

Според Световната здравна организация (СЗО) замърсяването на въздуха е най-големият риск за здравето в Европейския съюз (ЕС), обвързван с околната среда. Всяка година в Европейски Съюз то води до към 400 000 случая на преждевременна гибел и е причина за външни разноски, свързани със здравето, в размер на стотици милиарди евро. Жителите на градските региони са изключително уязвими. Праховите частици, азотният диоксид и тропосферният озон са замърсителите на въздуха, които предизвикват множеството от тези преждевременни смъртни случаи.

В специфичен отчет на Европейската Сметна Палата, България е с най-висока загуба на години живот 2,5 на 100 поданици, като най-засегнати са жителите на огромните градове, като забележете, изпреварваме даже Китай по този индикатор.

По Общият организационен проект за град Варна са заложени по 20 кв.м. зелени площи на човек. Според арх. Велчев и Камарата на Архитектите в България сега са към 10,5 кв.м/човек.

Анализ на Градските зелени площи и тяхното влияние върху човешкото здраве на Националният Център за Биотехнологична Информация към организацията на Националните институти по опазване на здравето на Департамента по опазване на здравето на Съединени американски щати, демонстрира позитивна връзка сред градските зелени площи и вниманието, настроението и физическата интензивност, както и негативна връзка със смъртността, краткосрочните сърдечно-съдови индикатори (сърдечен ритъм) и насилието.

С УВАЖЕНИЕ:

Евгений Йосифов, Йордан Кателиев, Мария Ангелова, Мартин Димитров, Михаил Луков, Николай Стефанов, София Колева, Стелиян Севастиянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР