Напоследък все по-често чуваме за нея – биографични очерци, литературни

...
Напоследък все по-често чуваме за нея – биографични очерци, литературни
Коментари Харесай

За първи път излиза книга, събрала трите стихосбирки на Яна Язова

Напоследък все по-често чуваме за нея – биографични очерци, литературни четения, изявленията с откривателите на творчеството и живота й. Благодарение на ИК „ Изток-Запад “ за първи път на едно място са събрани и трите стихосбирки на Яна Язова – „ Язове “ (1931), „ Бунт “ (1934) и „ Кръстове “ (1934), които имат единствено по едно издание.

" Най-после за пръв път изцяло пред актуалния четец се изправя поетесата Яна Язова – неравна, задъхана, навлизаща в непознати и плашещи дълбини... " - по този начин издателството разгласи излизането на книгата " Яна Язова. Събрани стихотворения ".  Предговорът е на доктор Петър Величков - най-хубавият ценител на живота и творчеството й. Корицата е дело на Андрей Димитров - употребен е портрет на Яна Язова, нарисуван от Руска Маринова през 1931 г. 

Добавени са всички по-късно оповестени от нея произведения в печата – във вестник „ Литературен глас “, „ Вестник на дамата “, в двата сборника „ Сноп “, издадени от Клуба на българските писателки, на който тя е секретар и които не са издадени в книга. Други пък, някои от които последни – от края на живота ѝ, са взети от машинописа „ Язове. Избрани стихотворения “, съхранен в две машинописни копия във фонда ѝ в Централния държавен списък. 111 екземпляра са номерирани, като всеки от тях съдържа клише на ръкописа на стихотворението „ На сестра ми “, който е предаден на доктор Петър Величков от артистката Мария Русалиева.

Постсимволизъм, сюрреализъм, древногръцка мъдрост, страст и учудване от краткостта на живота, пожари на незаглъхваща пристрастеност – подобен е поетичният мир на Яна Язова – другата страница в българската лирика от 30-те години на ХХ век. 

Белязана от тежки повратности, ориста на Яна Язова е колкото сантиментална, толкоз и скандална. Животът й е цялостен с провокации, смъртта й е трагична. Трудно е да вместим тази жена в едно определение, тясно е „ създател “, излишно е „ хубавица “, недостатъчно е „ надарена “...
Яна Язова: Живот, цялостен с провокации

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР