Напоследък в Мексико се наблюдават голям брой китайски инвестиции. Само

...
Напоследък в Мексико се наблюдават голям брой китайски инвестиции. Само
Коментари Харесай

Защо китайските компании се стичат в Мексико

Напоследък в Мексико се следят огромен брой китайски вложения. Само предишния месец донесе две забележителни такива. Правителството на Нуево Леон, северен щат, граничещ със Съединените щати, разгласи, че китайската Lingong Machinery Group, която създава багери и друго строително съоръжение, ще построи фабрика, която съгласно него ще генерира 5 милиарда $ вложения. Същия ден Trina Solar, производител на слънчеви панели, съобщи, че ще влага до 1 милиарда $ в щата. И двете компании и техните корпоративни сънародници към този момент могат да намерят дом надалеч от вкъщи в Hofusan, китайско-мексикански промишлен парк в Нуево Леон.

Засиленият интерес на китайските компании към Мексико датира от 2018 година, когато Доналд Тръмп, президент на Америка по това време, стартира комерсиална война, която включваше повишение на митата върху вноса от Китай. Неговият правоприемник Джо Байдън резервира митата в действие. Собствените политики на Байдън за Америка преди всичко, като Закона за понижаване на инфлацията (IRA), предизвикват фирмите да обмислят nearshoring в Северна Америка, значително с цел да осуетят желанията на Китай. Пандемията и провокираните от нея разтърсвания във веригите за доставки също тласнаха производителите да се приближат до американския пазар. Установяването в Мексико стартира да наподобява по-евтино, защото заплатите и другите разноски в Китай нарастват.
И други опити
Мексико се е опитвал да притегли китайски пари и преди. Мексико-китайската комерсиална и софтуерна камара провежда събития през 2008 година, с цел да насърчи потока на капитали, само че те бяха несполучливи, споделя Цезар Фрагоз от камарата; тогава Китай нямаше потребност да употребява Мексико като път към Америка, която към момента не беше обърнала тил на китайските компании.
Реклама
" Иронията е, че първите, които реагират позитивно на експлицитната политика против Китай, са китайските компании ", споделя Енрике Дюсел Питърс от Центъра за китайско-мексикански проучвания в UNAM, университет в Мексико сити.

Китай получава заден вход към Америка, тъй като Мексико е част от съглашение за свободна търговия със Съединените щати и Канада. В взаимозависимост от съставените елементи, които употребяват, китайските компании, основани в Мексико, не могат да се насладят на всички преимущества на комерсиалния блок, чиито правила диктуват какъв % от даден артикул би трябвало да произлиза от Северна Америка. Но, Дусел Питърс отбелязва, междинното американско мито върху вноса от Мексико през 2021 година е било 0.2%, доста по-ниско от товя за Китай.
Китайските вложения са ориентирани към услуги и произвеждане, в това число електроника, коли и домашен уреди.
Трудно е да се откри точна статистика, само че съгласно някои оценки директните китайски задгранични вложения в Мексико са се нараснали от общо 500 млн. $ през 2000-2004 година до 2.5 милиарда единствено през 2022 година Това е под пика от близо 6 милиарда $ през 2016 година, само че повече от два пъти повече от цифрата през 2018 година - и пораства. Естеството на тези вложения се разграничава от метода, по който Китай харчи парите си в останалата част от Латинска Америка. В страни като Бразилия и Чили множеството китайски вложения са в първични материали или инфраструктура, постоянно с помощта на китайски държавни компании. В Мексико китайските вложения са в услуги и произвеждане, в това число електроника, коли и домашен уреди.
Реклама

През 90-те години и първото десетилетие на новия век мексиканският експорт за Америка загуби пред китайската конкуренция. Сега китайските вложения оказват помощ на експортьорите от Мексико. През септември Мексико изпревари Китай за първи път от началото на века и стана водещ експортьор на артикули за Съединените щати. Нетната търговия с Китай генерира 6.8 млн. работни места в Латинска Америка сред 1995 и 2021 година спрямо 6.7 млн. за обмена на района със Съединените щати. Китайските вложители също са по-малко деликатни във връзка с околната среда и човешките права. И те са се научили да се оправят с провокациите на работата в Мексико като неустановеност и неприятна инфраструктура.
Възможен противоположен резултат
Нарастващото китайско наличие в Мексико може да има противоположен резултат, в случай че увеличи напрежението със Съединените щати. По-голямата част от китайското произвеждане и сглобяване в Мексико, наподобява, е ориентирано към експорт, отбелязва Дюсел Питърс - изключително към Америка. Това тревожи някои законодатели оттатък границата. В неотдавнашно писмо до Катрин Тай, търговски представител на Съединени американски щати, четирима членове на Конгреса предизвестиха за китайските производители на коли в Мексико, които се пробват да се възползват от " преимуществото на преференциалния достъп до американския пазар посредством нашите съглашения за свободна търговия и да заобиколят всички [специфични за Китай] мита ".

Ако Китай е прекомерно сполучлив в заобикалянето на митата, може да се окаже, че задната му врата, както и предният вход са затворени с тропот.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР