Напоследък в интернет срещам доста публикации, в които се говори

...
Напоследък в интернет срещам доста публикации, в които се говори
Коментари Харесай

Слуховете за смъртта на офиса са силно преувеличени

Напоследък в интернет срещам много изявления, в които се приказва за гибелта на офиса, какъвто го познавахме до неотдавна. Пандемията от ковид провокира огромна смяна в метода, по който вършим работата си. Все повече хора започнаха да работят от у дома, употребявайки приложения като Zoom, Slack и Microsoft Teams, с цел да поддържат връзка със своите сътрудници. Въпреки че за доста от нас тази смяна донесе със себе си по-дълго работно време, хората обичат контрола върху работния график, който им дава хоумофиса. Когато работим от разстояние пестим време и пари, които в противоположен случай отиват за пътешестване до офиса, въпреки че работата от у дома води до размиване на границите сред п. И двата метода в работата имат плюсове и минуси.

Тук е момента да кажа, че съгласно мен слуховете за гибелта на офиса са мощно пресилени по няколко аргументи, като всяка една от тях произлиза от човешката потребност за съгласуваност и социализация. Миналата пролет огромен брой шефове от Силициевата котловина направиха обществени изявления, в които показаха мнението, че към този момент не виждат потребност от събиранията на чиновници на едно работно място. „ Работим толкоз добре от у дома, че може в никакъв случай да не се върнем в офиса. “

Те обаче не осъзнават, че повода да могат да преминат на 100-процентов режим на работа от у дома се крие в годините на създаване на фирмена просвета, която предизвиква основаването на мощни връзки сред чиновниците.

Почти година след всеобщото овакантяване на офисите, стартира да се следи внезапен спад на свързаността сред служащите. Според изследване на Gallup, хората, която работят от у дома, са със 7% по-малко склонни да виждат връзката сред личната си работа и задачата на компанията. Гледането на шест лица на компютърен екран е по-малко непринудено и човешко, в сравнение с работата с хора във физическа, а не цифрова стая.

В отговор на това водачите ускоряват напъните си за ударение върху човещината в ежедневната работа, поставяйки фокус върху моменти, в които чиновниците надминават упованията, с цел да оказват помощ на своите клиенти, да подобрят даден артикул или да споделят нови хрумвания. Те припомнят непрекъснато на чиновниците си, че живеем в мъчно време и че е значимо да се грижат за себе си и за своите сътрудници.

В скорошно виртуално събитие, проведено то в. „ Вашингтон пост “, професорът от  бизнес учебното заведение Уортън към Университета на Пенсилвания Адам Грант, разяснява, че „ работата във виртуалната измежду носи изгоди за продуктивността, само че съставлява огромен риск за съдействието и фирмената просвета “. С бъдещето връщане на хората към офисите, има ли метод да максимизираме позите и да сведем до най-малко рисковете, произлизащи от новите условия на работа.

Новото работно място ще бъде отдадено на взаимоотношението

Говорейки по време на същото събитие, доктор Сюзън Лунд, сътрудник в  McKinsey Global Institute, сподели, че съгласно нея главният акцент при връщането в офисите ще бъде върху взаимоотношението. „ Ще вървим в офиси, с цел да се срещаме с други хора, да водим брейнсторминг сесии и да мислим за новаторски решения. Офисите ще имат повече споделени пространства и екипни стаи, като може би ще има самобитни телефонни кабинки за персонални диалози “, разяснява тя.

Архитекти, дизайнери и бизнес водачи оферират най-различни модели за хибриден метод на работа, комбиниращи най-хубавите аспекти от работата у дома с преимуществата на съдействието лице в лице. Ако има едно несъмнено нещо, то е че няма да има липса на разновидности. Въпросът е по какъв начин да се възползваме от тази неповторима опция, която се случва един път в живота?

Преход към по-човешко работно място

Скорошно изследване на BCG по отношение на работата от разстояние открива, че „ чиновниците, които са удовлетворени от равнището си на обществена съгласуваност, са могат да поддържат по-добре висока работливост и даже да я покачват, когато става въпрос за взаимните задания “. С други думи, положителната работа в екип изисква мощни човешки връзки. Това е и ключът към преосмислянето на офиса.

Връщането в офиса може да вдъхне нов живот на фирмената просвета

Всеки аспект на хибридния модел на работа може да помогне за укрепването на връзки сред хората, трансформирайки в едно цяло работата от офиса и от у дома, на цялостен работен ден и на ненапълно работно време. За начало помислете за това по какъв начин всеки един от следните фактори може да заздрави връзките сред чиновниците:

Физическо място: Променете дизайна на работните бюра, на споделените офиси и на конферентните зали. Включете чиновниците си в процеса на редизайн.

Технология: Създайте ново партньорство сред мениджърите, чиновниците от отдел човешките запаси и техническите екипи, с цел да могат новите технологии да бъдат употребявани както в услуга на продуктивността, по този начин и на самите хора.

Култура: Отпразнувайте чисто човешките качества, които помогнаха на всички ни да преминем през тези сложни времена. Да, положителните резултати би трябвало да бъдат отбелязвани, само че в този момент е по-важно да приказваме за нещата, които ни свързват – добротата, отдадеността, честността, устойчивостта, съдействието, смелостта и даже любовта. Осигурете на всички хора в организацията нужните принадлежности, с цел да могат да благодарността, която изпитват един към различен, и да повдигнат фирмената просвета до нова висота.

В момента има прекалено много незнайни, както в здравен, по този начин и в стопански проект, с цел да може да се каже с акуратност по кое време ще се върнем на работните си места, само че изгодите от човешките взаимоотношения, които могат да бъдат развити в цялостния си набор единствено онлайн, са толкоз дълбоки и значими, че завръщането в офисите под някаква нова и по-креативна форма, е неизбежно.

.................

Ерик Моузли за

Превод и редакция: Георги Георгиев..
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР