Напоследък стана модно да ни плашат как поскъпването енергията ще

...
Напоследък стана модно да ни плашат как поскъпването енергията ще
Коментари Харесай

Хлебозавод на ток с двойни енергийни харчове, отколкото на газ

Напоследък стана фешън да ни плашат по какъв начин повишаването силата ще вдигне до небесата цената на хляба, да вземем за пример. Оказва се обаче, че енергийните разходи на хлебозавод на ток са двойно по-големи, в сравнение с, в случай че употребява природен газ. Това удостоверяват и водещи специалисти.

Информация от най-големия частен газов оператор в България сочи най-висока последна цена за индустриални консуматори от съвсем 200 лева за мегаватчас. В същото време на борсата междинната цена за през днешния ден в сегмента „ Ден напред “ през вчерашния ден бе изтъргувана на равнище 434,87 лева./МВтч, което е над 2 пъти повече. Към нея обаче би трябвало да се прибавят и 20% Данък добавена стойност и таксите за транспорт на тока, дължими на ЕСО и ерепетата. Извънпиковата електрическа енергия на борсата за през вчерашния ден за часовия пояс от среднощ до 08:00 часа сутринта варираха от 396,10 до 547,75 лева./МВтч. За на следващия ден (събота) междинната цена борсата реализирана през днешния ден е 366 лева./МВтч, от 24:00 до 08:00 часа, когато се допуска, че биха работили пекарните, с цел да изкарат сутринта свеж самун, варират от 292,57 до 400,50 лева за мегаватчас.

Според енергийния специалист Антон Иванов,

 

непосредствено потребление на природен газ в индустрията е по-изгодно

 

в сравнение с борсовия ток. Иван Хиновски от Българския енергиен и минен конгрес, удостовери, че при всички положения щом един хлебозавод купува ток на борсата, доста по-евтино ще му бъде за производството си да употребява природен газ. Една от аргументите е взривът на цените на електроенерията на свободния пазар у нас в последната година.

Според Иванов обаче, за идната зима има опасности дали рецесията с доставките да обхване повече страни от Европа. При цялостното им прекъсване един от разновидностите за промишлеността е да се мине краткотрайно на пропан-бутан, счита той.

Двамата специалисти са единомислещи, че в най-кратки периоди би трябвало да се изпълни още веднъж газохранилището в Чирен. По думите на Хиновски обаче това не трябва да става за сметка на ограничение на количествата синьо гориво подавани към промишлеността.

Относно концепцията на премиера Кирил Петков да се внася по-евтин ток от Украйна, оповестена през вчерашния ден при визитата му в Киев, Иванов сподели, че

 

реализацията й няма да окаже изключително въздействие на пазара у нас.

 

„ По Закона за енергетиката всички количества създадени или импортирани в България би трябвало да се осъществят на борсата и там ще се продава на пазарна цена. Това е все едно да пусна гореща вода в бент. „ Искър “, колкото и да е топла, температурата й ще се изравни с останалата. Освен това Украйна няма толкоз свободна сила, че да залее районния ни пазар “, разяснява той.

По думите му, за разлика този импорт на ток, предлагането на финансовия министър Асен Василев за транспорт на газ по Трансбалканския газопровод през България в посока от юг на север има логичност. „ Важното в тази ситуация е да се намерят постоянни снабдители, за дълги периоди, а не епизодични, предлагащи непотребни размери “, разясни той. На въпрос за какво не сме съумели да си доставим цялото количество азерски газ, Иванов сподели, че аргументите са ясни. „ Очевидно ползите през предходната година са били да си караме както досега “, счита той

По време на разискването в КЕВР през днешния ден на цената на газа за идващия месец, шефът на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов сподели, че за май са контрактувани различни доставки, които да заменят изчезналите количества от " Газпром ". Той добави, че е извършена процедура и са

 

поискани предложения от всички дейни търговци на синьо гориво в района.

 

На базата на подадени от тях предложения е направено класиране и са определени снабдители на природен газ. В момента се набират оферти за обезпечаване на спомагателни количества природен газ, с цел да може да се нагнети в хранилището в Чирен и да има по-голяма сигурност.

Цената на газа за идващия месец ще се дефинира с решение на КЕВР на 10 май след разглеждане на заявката на " Булгаргаз ", което ще бъде показано до 4 май, съдържащо обособените цени на новите снабдители и размера на техните количества в общия микс. От регулатора дефинираха като спекулации изказванията за предстоящ скок от 35% на цената синьото гориво.

Във връзка с настояването на индустриалци да се молим на „ Газпром “ да възобнови доставките, икономистът от „ Отворено общество “ Георги Ангелов изясни, че съветският газ беше на ниска цена преди година и половина. „ Днес е с съвсем 10 пъти по-висока цена - към 900% ”, сподели в ефира на Нова ТВ. „ Ако намерим дълготраен контракт за полутечен газ, може да ни падне цената. Отделно от това, ние имаме 1 милиарда куб. м. азерски газ, който не получаваме. Ако го получим умерено можем да имаме цена на микса, по-ниска от сегашната, само че това няма да стане за един ден ”, изясни специалистът.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР