Напомняме на Русия, че свободата на информацията е фундаментално човешко

...
Напомняме на Русия, че свободата на информацията е фундаментално човешко
Коментари Харесай

Говорител на ЕК за Христо Грозев: Напомняме на Русия, че свободата на информацията е основно право

Напомняме на Русия, че свободата на информацията е фундаментално човешко право, част от Хартата на човешките права, подписана от Русия. Така представителят на Европейската комисия Набила Масрали разяснява пред кореспондент на bTV обстановката с българския публицист Христо Грозев.

Грозев беше разгласен за търсене от Москва, като към момента не е ясно в какво тъкмо е упрекнат.

„ Тъй като аргументите за решението на Москва към момента са незнайни, желаеме да напомним, че Христо Грозев е многоуважаван проверяващ публицист, който спомогна за основни следствия през годините като свалянето на аероплан МН17 през 2014 година, отравянето на Сергей Скрипал, отравянето на Алексей Навални от 2020 година и в по-близкото минало – закононарушенията на Русия по време на войната с Украйна “, написа още в формалната позиция.

Европейски Съюз остро осъжда продължаващите репресии против самостоятелни съветски медии и блокирането на достъпа до задгранични новинарски уеб сайтове, се споделя още в позицията.

„ Руските управляващи се стремят да лишат съветските жители от самостоятелни източници на информация за войната, която Русия води в Украйна, и зверствата, осъществени от съветските сили там. Войната на Русия в Украйна се отразява в Русия посредством цензура с съветския закон, който криминализира по този начин наречената „ подправена “ информация, в това число за съветската инвазия в Украйна. Това също накара огромен брой самостоятелни съветски, както и интернационалните медии да изоставен Русия “, споделят още от Европейска комисия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР