„Напълно неприемливо е, че стотици хиляди дози от препарата на

...
„Напълно неприемливо е, че стотици хиляди дози от препарата на
Коментари Харесай

Меркел да се ваксинира на живо по телевизията с AstraZeneca

„ Напълно недопустимо е, че стотици хиляди дози от препарата на AstraZeneca остават неизползвани, а в това време има дефицит на ваксина “, съобщи баварският министър-председател Маркус Зьодер и моли за смяна в реда на имунизиране в Германия.

Какъв е казусът с имунизацията на AstraZeneca?

„ За да не остават дозите неизползвани, дано да може да се имунизира всеки, който желае. Не бива да се изхвърля нито една доза. Всеки имунизиран пази себе си и близките. Трябва да се бърза, тъй като всеки ден е значим “, сподели още Зьодер. Според него, в случай че се позволи ваксина да получава всеки, който желае, тя би трябвало да се слага и в кабинетите на общопрактикуващите лекари. Подобно на Зьодер, министър-председателите на провинциите Баден-Вюртемберг, Хесен и Саксония също молят за повече прагматизъм и упорстват да се промени проектът за имунизиране. Повод за тези апели са необятно публикуваните в Германия подозрения по отношение на успеваемостта на имунизацията на AstraZeneca, заради което стотици хиляди дози от този препарат остават неизползвани.

За незабавни промени упорства и немският социалдемократ Карл Лаутербах, който е доктор по обучение. Според него имунизацията на AstraZeneca би трябвало неотложно да се предложи на всички хора от първите три предпочитани групи, които са под 65 години. Нещо повече: той моли английската ваксина да може „ неотложно да се употребява и от хората над 65-годишна възраст “. Освен това Лаутербах счита, че интервалът сред първата и втората инжекция би трябвало да бъде оптимално продължен. Тези дни представител на немското здравно министерство заяви, че от доставените до 23 февруари общо 1,45 милиона дози от английската ваксина са били употребявани единствено към 240 000.

Много висока успеваемост още след първата доза

Междувременно се чуват апели канцлерката Ангела Меркел да се имунизира с AstraZeneca онлайн по малкия екран и по този начин да разсее подозренията по отношение на успеваемостта на препарата. Още повече, че неприятният имидж на тази ваксина е изцяло непростим. Това потвърдиха и нови разбори от Англия, съгласно които таман при хората над 65 години британско-шведската ваксина е даже по-ефективна от тази на BioNTech/Pfizer. Данните сочат, че още след първата доза имунизацията на AstraZeneca понижава риска от тежка форма на COVID-19 с цели 90%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР