Нападенията с безпилотни самолети срещу руски радарен обект може да

...
Нападенията с безпилотни самолети срещу руски радарен обект може да
Коментари Харесай

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Н ападенията с безпилотни самолети против съветски радарен обект може да са пресекли една от алените линии на Москва за евентуално потребление на нуклеарно оръжие - " нарушение на дейностите за реагиране на нуклеарните сили ", както се споделя в декрет на Кремъл, подписан от президента Владимир Путин през 2020 г. 

Съобщава се, че украинските безпилотни летателни апарати са се прицелили в радиотехнически център на военна част в град Ковилкино в сряда сутринта на 11 април. Ковилкино се намира в Република Мордовия, на към 360 благи от украинската граница, оповестява Newsweek. 

В обекта се намира радар 29В6 " Контейнер ", който е част от съветската мрежа за разузнаване и ранно предизвестие за въздушно-космически офанзиви, в това число такива с балистични ракети. 

Източници настояват, че резултатите от нападението все още се прецизират. Според известия в украинските медии по време на офанзивата на 11 април е била развалена постройката на командния пункт на обекта, до момента в който съветските управляващи оповестиха, че са били свалени два безпилотни летателни апарата (БЛА). Украйна се базира на неназован източник от Разузнаването на защитата на Украйна (РИОУ), съгласно който резултатът от удара към момента се прави оценка. 

Ако радарната система " Контейнер " е била наранена, офанзивите може да са изпълнили едно от " изискванията, определящи опцията за потребление на нуклеарно оръжие от Руската федерация ", както е посочено в президентския декрет за 2020 г. 

Те включват " приемане на надеждна информация за изстрелване на балистични ракети, атакуващи териториите на Руската федерация и нейните съдружници " и " потребление от страна на съперника на нуклеарни оръжия или други типове оръжия за всеобщо заличаване на териториите на Руската федерация и нейните съдружници ". 

Като други критерии са посочени " въздействието на съперника върху сериозни държавни или военни обекти на Руската федерация, чийто отвод ще докара до нарушение на дейностите за реагиране на нуклеарните сили ", и " експанзия против Руската федерация с потребление на стандартни оръжия, когато е застрашено самото битие на страната ". 

Заплахата от нуклеарна ескалация - било то посредством нуклеарни оръжия или повреда в някоя от многото цивилен атомни електроцентрали в зоната на бойните дейности - виси над пълномащабната инвазия на Русия в Украйна от началото ѝ през февруари 2022 г. 

Ukraine may have just crossed Putin's nuclear red line
— Newsweek (@Newsweek)
Путин и неговите висши чиновници неведнъж са предупреждавали за нуклеарен конфликт, провокиран от западното присъединяване в спора, както и съюзническите водачи, в това число президентът Джо Байдън. Най-големите опасения са свързани с съветските тактически нуклеарни бойни глави, предопределени за локално потребление на бойното поле. Кремъл в никакъв случай не е определял осезаема " алена линия " отвън документите на нуклеарната си теория. 

През март Путин съобщи, че западните съперници " би трябвало да схванат, че ние също разполагаме с оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия ". Той добави:

" Всичко това в действителност заплашва с спор и потребление на нуклеарни оръжия, което ще докара до заличаване на цивилизацията. "  

Заплахата от нуклеарна ескалация се оказа мощен инструмент на Кремъл в устрема му да спъне западната помощ за Украйна и да принуди Киев към териториални и политически отстъпки. При всички съветски закани Съединени американски щати неведнъж са заявявали, че не са забелязали признаци, че Москва се готви да употребява оръжия за всеобщо заличаване в Украйна. 

Още през май 2022 година представителят на съветското външно министерство Алексей Зайцев упрекна тези, които допускат, че Москва може да употребява нуклеарни оръжия, в " преднамерени неистини " и добави:

" Русия твърдо се придържа към правилото, че в една нуклеарна война не може да има спечелили и тя не би трябвало да бъде разпалвана. "  

Ukraine may have just crossed Russia's nuclear red line

Ukraine's recent attack to destroy Russia's radar facility in Kovilkino may have violated one of 'conditions determining the possibility of Russian Federation using nuclear weapons' according to President Putin's 2020 order
— Hung (@HHungduc)
Досега съветското държание, за разлика от реториката, е било в сходство с този принцип. Украйна извърши няколко офанзиви на съветска територия, които теоретично доближават праговете, избрани в нуклеарната теория на Москва, само че Кремъл не сподели желание за ескалация.  

Украински безпилотни летателни апарати и ракети неведнъж са нанасяли удари по въздушни бази, в които са ситуирани бомбардировачи с нуклеарен капацитет, и са насочвали самолети за ранно предизвестие, като да вземем за пример при нападенията против въздушните бази “Енгелс ” и “Дягилево ” на територията на Русия през декември 2022 година Киев също по този начин се е насочвал към съветски плавателни съдове, които могат да бъдат въоръжени с ракети с нуклеарен капацитет. 

Като цяло Москва е дала отговор с стандартни оръжия и посредством евакуиране на силите на по-безопасни позиции, вместо да ескалира спора. Все отново украинските удари с отдалечен обхват провокираха недоволства от западните сътрудници на Киев, което доста тормози украинците, живеещи под непрекъснати общонационални съветски бомбардировки, до момента в който водят мъчителна и скъпоструваща защита по цялата фронтова линия. 

През есента на 2022 година украинският президент Володимир Зеленски предвижда, че съветският му сътрудник няма да употребява нуклеарни оръжия от боязън за личната си крах. " Той схваща, че след потреблението на нуклеарни оръжия няма да може повече да резервира, по този начин да се каже, живота си, и аз съм убеден в това ", сподели Зеленски за Путин. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР