Нападението в Страсбург е терористичен акт. Това потвърди прокурорът на

...
Нападението в Страсбург е терористичен акт. Това потвърди прокурорът на
Коментари Харесай

Нападението в Страсбург е терористичен акт, арестуваха братята на нападателя

Нападението в Страсбург е терористичен акт. Това удостовери прокурорът на Париж на конференция, на която бяха изложени детайлности от следствието и профила на нападателя, представен от БНР. По думите му, има налице всички белези за тероризъм - профила на атентатора, избора на целта и възгласите " Аллах е популярен ".
Полицията е арестувала четирима от околните на нападателя, който умъртви трима и рани 16 души при пукотевица на коледния пазар във френския град и избяга. Единият от арестуваните е негов брат, който е бил под наблюдението на френското разузнаване поради радикална ислямистка агитация.
За издирването на атентатора са мобилизирани над 700 души.
Полицията е направила инспекции на всички адреси и си сътрудничи интензивно с немските управляващи, допускайки, че нападателят може да се намира на немска територия. В дома му са открити граната и зареден револвер.
Извършителят е разпознат като 29-годишен мъж, разследван поради коренен ислям. Осъждан е по 27 обвинявания във Франция, Германия и Швейцария - най-вече за грабежи и принуждение. За офанзивата си е употребявал нож и огнестрелно оръжие. След офанзивата нападателят избягал с такси, даже се похвалил на таксиметровия водач какво е направил, бил е ранен в ръката и към момента въоръжен.
Нападението съответствува с провеждането на постоянното месечно съвещание на Европейския парламент. Снощи депутатите и намиращите се в постройката на Народното събрание бяха принудени да останат в нея след среднощ по разпореждане на силите за сигурност.
" Ние пазиме демокрацията, като работим ", сподели тази заран ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни при откриването на пленарното съвещание тази заран и още:
" Трябва да реагираме тъкмо противоположното на тези, които желаят да наранят демокрацията. Трябва да вървим напред, не би трябвало да променяме навиците си, по тази причина нощес продължихме работата си в пленарната зала, приключихме в среднощ. Днес сме тук, с цел да продължим напред, тъй като силата на свободата и демокрацията печели против насилието, закононарушението и тероризма ".
" Разбира се, би трябвало да променим Европа, само че не и да я унищожаваме. Това е единственият метод да покажем, че силата печели против насилието и че силата на Европа ни закриля ", сподели още Таяни.
До 24 часа във Франция ще бъдат ситуирани спомагателни патрули за защита на коледните пазари и други рискови зони. Максимален степен на антитерористичен проект работи в цялата страна.
В Страсбург е разгласен ден на печал. С едноминутно безмълвие за жертвите на страната започнаха дебатите в националното заседание. Социалистите желаеха отсрочване на вота на съмнение против държавното управление поради рецесията с " жълтите жилетки ". Дясната и крайнодясната съпротива повдигнаха дискусия за незадоволителните ограничения по отношение на следените радикални ислямисти, които са към 12 000. Политически фигури показаха отвращение от слуховете, популяризирани от " жълти жилетки " в мрежите, че нападението е операция поради рецесията в страната. Президентът Еманюел Макрон прикани към въздържаност на съвещанието на Съвета за защита.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР