Нападението срещу българския клуб Цар БорисIII в Охрид е абсолютно

...
Нападението срещу българския клуб Цар БорисIII в Охрид е абсолютно
Коментари Харесай

Радев: Нападението срещу българския клуб в Охрид е недопустим вандалски акт

Нападението против българския клуб „ Цар БорисIII ” в Охрид е безусловно неприемлив вандалски акт, разяснява пред публицисти във Враца президентът Румен Радев.

Според него държавното управление на РСМ и обществото там би трябвало да схванат, че пътят към Европейски Съюз минава през признаването на македонските българи.

Само два дни по-рано трима маскиране счупихапрозорци, хвърляйки камъни. Подобен актсе случи и при формалното разкриване на клуба.Тогава той беше огласен от митинг и викания „ българи “, „ татари “ и „ фашисти “.

Македонското министерство на външните работи осъди нападението, като го дефинира като „ вандалски акт “.В него обаче на никое място не се загатва категорично, че нападението е осъществено против български клуб, съобщи БГНЕС.

От министерството на РСМ приканват " способените институции да подхващат нужните ограничения за разкриването на причинителите и да бъдат подхванати нужните ограничения за гарантирането на работата на този и на всички останали цивилен клубове в страната ".

Според Министерство на външните работи на районен съд Македония " всички жители на страната иматсвободата да показват своите убеждения и да пазят правата си, които са обезпечени от Конституцията на една почтена страна-кандидат за участие в Европейски Съюз ".

Българското министерствона външните работи осъдикатегорично сериозното престъпно действие. „ Не приемаметакива тежки престъпни действия да бъдат определяни като вандалски акт “, се споделя още в изказването.

Въввръзка със случая ще бъде извикана на среща изключителния и пълномощен дипломат на Северна Македония госпожа Агнеза Руси-Поповска, на която ще бъде връчена протестна нота, споделят от още Министерство на външните работи

Миналата седмица водачът на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че е внесъл в Народното събрание на РСМ предложение да бъда затворени неотложно българските клубове в Северна Македония като реципрочна мярка поради затварянето на македонския културен клуб в Благоевград.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР