Нападението на Азербайджан в Нагорни Карабах не е толкова внезапно,

...
Нападението на Азербайджан в Нагорни Карабах не е толкова внезапно,
Коментари Харесай

Зорница Илиева, международен анализатор: Навлизането на Азербайджан в Нагорни Карабах не е изненада

" Нападението на Азербайджан в Нагорни Карабах не е толкоз ненадейно, колкото ни изглеждаше през вчерашния ден “, изясни интернационалният анализатор Зорница Илиева в предаването " Денят на Фокус “ по радио " Фокус “. Баку разгласи интервенция в отбрана на конституционния си ред, по този начин назовава офанзивата си, разясни Илиева. Преди Ердоган да замине за срещата на Общото заседание в Организация на обединените нации, той предложи последническата си роля в разрешаване на спора сред Азербайджан и Армения. Турският президент предложи Русия също да се включи в напъните за омиротворяване на района, само че не получи отговор. Това значи, че напрежението в Нагорни Карабах към този момент е взело връхна точка още преди вчерашната дата, счита анализаторът. Конфликтът се корени още от времето на Сталин, когато Нагорни Карабах е бил разгласен за самостоятелна област в границите на Азербайджан. Става дума за десетилетено напрежение, което непрекъснато тлее.Предишната гореща точка в това противоборство се случи, когато Азербайджан съумя да подчини една територия, превзета от Армения. Това беше през 2020 година Тогава Русия изигра посредническата роля сред двете страни. В съглашението, съгласно Москва, Армения приема, че част от Нагорни Карабах принадлежи на Азербайджан.

" Местните арменци са се въоръжили, построили са бункери и са създали окопи. Тези оръжия от Армения минават по пътя, който свързва Армения с Нагорни Карабах в помощ на арменската част на Нагорни Карабах. Повод за нахлуването е убийството на 6-има цивилни азербайджанци. Пресата в турция отразява събитията, като ги назовава " азербайджански турци “. Азербайджан нападна първо системата за противовъздушна защита в Нагорни Карабах, заплашва със сухопътни дейности “, показа последователност на събитията Илиева.

За Русия това е основен район и тя постоянно ще пази Кавказ, уверена е тя. Ердоган приканва Азербайджан да приключи бойните дейности. Мария Захарова от името на Москва прикани за усмиряване на ситуацията и за запазване живота на съветските сили, които са в района. След започване на войната в Украйна Ереван непрекъснато съобщаваше, че Русия не извършва добре ролята си на медиатор на мира и че заема страната на Баку. " Антируските настроения в Ереван не могат да не гневят Москва “, изясни анализаторът.

Арменците в региона стачкуват с концепцията, че руснаците са ги " предали “. " Използва се обстановката, че Русия е във война и се счита, че тя няма сили да се съпротивлява на всяко напрежения по границите й. Проруските лобите в Армения и в Азербайджан не престават обаче да съществуват. В Грузия излезе известие, че се приготвя прелом от украинските секрети служби, които са желали промяна на ръководство в Тбилиси. Създават се мощни антируски настроения в района на Кавказ за отколняване вниманието на Русия от войната в Украйна. Става дума за цяла тактика, която включва и Финландия “, направи преглед на района Зорница Илиева.

Не можем да кажем каква тъкмо до каква степен ще стигне Азербайджан. Целта е да се превземе цялата територия на Нагорни Карабах и тя е осъществима с оглед военното предимство на Азербайджан над Армения, даде оценка Илиева. " Тук дипломацията би трябвало да каже тежката си дума. Президентът Алиев даде обещание да беседва с локалните арменци и това ще даде посока на идващите му дейности “, приключи разбора си Зорница Илиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР