Нападателите на отец Теофил и Роженския манастир търсели откупа, взет

...
Нападателите на отец Теофил и Роженския манастир търсели откупа, взет
Коментари Харесай

Крадците, вързали свещеник, търсили откупа на Яне Сандански

Нападателите на отец Теофил и Роженския манастир търсели откупа, взет от Яне Сандански и Христо Чернопеев за мис Стоун.

Според легендите в светата обител имало прикрито богатство и то било част от откупа, който четниците на Яне Сандански взели, с цел да освободят отвлечената от тях протестантска мисионерка Елън Стоун през 1901 година Тя останала в плен шест месеца, като при започване на 1902 година бил заплатен откуп от 14 000 златни турски лири и тя била освободена. Парите били употребявани за пазаруване на пушки за Илинденско-Преображенското въстание.

Вече има повдигнати обвинявания против четирима души , измежду които и един юрист от Сандански. Във вторник вечерта нападателите нахлуха в Роженския манастир, вързаха свещеника и издълбаха дупка в стената над иконостаса, с цел да търсят жълтици.

Нито един арбитър в Сандански не пожела да води делото против четиримата арестувани за обира в Роженския манастир. Всички 7 магистрати в града си дадоха отказ, тъй като обвинен за началник на незаконната група е точно юристът и всички те са работили с него.

Според проверяващите, юристът взел участие персонално в обира. Той си поставил маска пред охранителните камери и това било снимано.

В ареста сега са юристът, гурбетчия, завърнал се от Кипър и двама малолетни от село Яворница.

Днес стана ясно какво са търсили в стената на манастира четиримата нападатели.

Все още от прокуратурата не са открили дали причинителите на закононарушението са намерили пари. Четиримата арестувани нямат престъпно минало, няма данни и да са били иманяри. Събрали се само, с цел да нападат Роженския манастир, настояват прокурорите.

"Не е чак толкоз огромна вредата във връзка с постройката, тъй че напълно елементарно може да се поправи”, сподели архимандрит Епифаний, свещеник на Роженския манастир.

Около 20:47 часа на 18 септември полицейски чиновник от РУ-Сандански получил позвъняване от Роженския манастир с информация за осъществено закононарушение на територията на обителта.

Според обявеното, откакто неколцина влезнали на територията на манастира, принудително привели в безпомощно положение духовник и лишили разнообразни персонални движимости и благосъстоятелност на манастира.

След сигнала неотложно е образувана група за оглед и под управлението на РП-Сандански са стартирани процесуално-следствени и оперативно-издирвателни дейности по случая, като за по-малко от 24 часа са осъществени три огледа, четири претърсвания, приобщени са голям брой материали, в това число и документи, открити са движимости и са събрани голям брой доказателства.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР