НАП публикува промените, свързани с данъчно-осигурителните изисквания в периода на

...
НАП публикува промените, свързани с данъчно-осигурителните изисквания в периода на
Коментари Харесай

НАП обясни как ще плащаме данъци и осигуровки в извънредно положение: Срокът се удължава

НАП разгласява измененията, свързани с данъчно-осигурителните условия в интервала на изключителното състояние. 

От приходната организация припомнят, че до 30 юни се удължава срокът за подаване на декларациите за облагане с корпоративни налози за внасяне на дължимия корпоративен налог по годишната декларация.

През 2020 година задължените по Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/ лица вършат предплатени вноски на база прогнозната данъчна облага за 2020 година, при вземане предвид със следните особености:

– при положение, че към този момент е подадена годишната данъчна декларация за 2019 година, корекции на размера на предплатените вноски до 15 април. Следващите корекции се вършат с декларацията по член 88 от ЗКПО;

– при положение, че до 15 април не е подадена годишната данъчна декларация за 2019 година, тя би трябвало да се подаде до тази дата, като се попълни единствено частта от нея, в която се заявяват предплатените вноски за 2020 година Корекции на размера на предплатените вноски се вършат с декларацията по член 88 от ЗКПО.

Месечните предплатени вноски за първото тримесечие (януари, февруари и март) на 2020 година се внасят до 15 април 2020 година, а за месеците от април до декември в период до 15-о число на месеца, за който се отнасят. Тримесечните предплатени вноски за първото и второто тримесечие на 2020 година се внасят до 15-о число на месеца, идващ тримесечието – 15 април за първото тримесечие,15 юли за второто тримесечие, а за третото тримесечие – в период до 15 декември. За четвъртото тримесечие не се прави тримесечна предплатена вноска.

Физическите лица, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число еднолични търговци, както и аграрни стопани, когато са избрали да се таксуват като еднолични търговци, ползват същите правила, като за тях срокът вместо до 15 април е до 30 април.

До 30 юни се удължава срокът за:

– за обявление и внасяне на налога върху разноските по ЗКПО, както и на налога върху приходите на бюджетните предприятия, налога върху приходите от помощни и спомагателни действия по смисъла на Закона за хазарта и на налога върху активността от опериране на кораби е до 30 юни 2020 г.;
– за подаване на годишния доклад за активността (ГОД) до 30 юни 2020 г.;

– за подаване на годишната декларация за облагане на приходите на физическите лица, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число еднолични търговци, активност като аграрни стопани, когато са избрали да се таксуват като еднолични търговци, както и за внасяне на дължимия от тези лица налог по декларацията.

До 31 май се удължава срокът за прилагане на 5 % отстъпка от дължимия налог за довнасяне по годишната данъчна декларация за облагане на приходите на физическите лица, за физически лица, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число еднолични търговци, както и аграрни стопани, когато са избрали да се таксуват като еднолични търговци.

Срокът за физическите лица, които не са еднолични търговци за подаване на годишна данъчна декларация и за внасяне на налога по декларацията остава неизменен – 30 април 2020 година Срокът за прилагане на 5 на отстъпка от налога за довнасяне е 31 март.

По време на деяние на изключителното състояние се стопира насилственото осъществяване по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), като за интервала на прекъсването се начисляват лихви, пишат от Национална агенция за приходите. Може да се прави застраховане на отговорностите и систематизиране на суми по изпълнителни каузи. По искане на длъжниците, обществените реализатори може да правят осъществяване върху вземания и парични средства от банки, вземания от трети лица, вложени полезности в трезори и наличието в сейфове. Няма да се организират обществени търгове и няма да се прави въвод във притежание.

По време на изключителното състояние не се образуват изпълнителни каузи от обществените реализатори на Национална агенция за приходите, с изключение на в изключително значими случаи.

Национална агенция за приходите поучава клиентите си да отсрочат визитите си в офис до преустановяването на изключителното състояние, като до тогава употребяват електронните услуги на приходната организация с личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф.

Структурите на Национална агенция за приходите не престават да работят и да правят административно обслужване на клиенти при спомагателни ограничения за отбрана и непрекъсната стерилизация на пространствата.

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права запазен

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР