НАП проверява над 500 компании, декларирали, че държат по над

...
НАП проверява над 500 компании, декларирали, че държат по над
Коментари Харесай

Изтече срокът за подаване на фирмени коригиращи декларации за парите на каса

НАП ревизира над 500 компании, заявили, че държат по над 1 милион лв. в касите си, поради подозрения, че укриват налози и дивиденти. Фирмите имаха месец, с цел да приведат в ред касите си и да се издължат.

Интересът на Национална агенция за приходите към фирмените каси бе предизвикан, откакто над 1280 компании са показали, че съхраняват в кеш над 1 млн лв..

Росен Бъчваров - представител на Национална агенция за приходите: " Имаше компании с над 20 млн. лева в брой на каса и то няколко. Имаше десетки компании с милиони левове на каса и то повече от 1 млн., повече от 10 млн. Т.е. икономическата, житейската, финансова и всяка друга логичност прави пазенето на каса на сума от 24 млн. лева много малко евентуална ".
Оказва се, че тези суми са единствено на хартия, защото са изхарчени без върху тях да са платени нужните налози и дивиденти. На 30 септември изтече срокът, който беше даден от Национална агенция за приходите на всички компании да подадат коригиращи деклариции за касовите си наличия.

Според счетоводни компании, обслужващи по няколко компании, коригиращите заявления не вземат решение казуса с доказване на парите в касите.

Росица Крумова - шеф на счетоводна компания: " Проблемът е подобен, че ние не можем да направляваме фактически наличните парични средства по касите на съответните предприятия. Ние работим по предоставени документи от самите компании. Каква е касовата им наличност и дали тя е действителна, и подхожда на това, което е по счетоводни данни, мъчно бихме могли ние да потвърдим и да направляваме ".
От Национална агенция за приходите имат отговор на казуса.
Росен Бъчваров - представител на Национална агенция за приходите: " Проверките на Национална агенция за приходите разказват самостоятелно копюрите, даже в случаи за стотици, хиляди или милиони, а също така тази инвентаризация, която вършим, я повтаряме седмица, месец или три по-късно ".
Според Национална агенция за приходите, акцията е сполучлива, защото компаниите всеобщо са осветили касите си.

Росен Бъчваров - представител на Национална агенция за приходите: " Ние виждахме хиляди компании, които, по какъв начин да кажа, прекомерно пожарно одобряваха решения на общите си събрания за разпределение на дял. Виждахме компании, които поради рестриктивните мерки за разплащанията в брой одобряваха по 10, 20,30 протокола за разпределение на облага на сума 9999 лева и така нататък Всички укрити доходи ще бъдат облагани с лихвите за последните 5 години обратно ".
Неизрядните компании ще бъдат глобени, предизвестяват от Национална агенция за приходите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР