НАП предприема мерки за намаляване на риска от укриване на

...
НАП предприема мерки за намаляване на риска от укриване на
Коментари Харесай

НАП с мерки срещу заплатите в плик: ще ни информира с имейл за осигурителния доход

Национална агенция за приходите подхваща ограничения за понижаване на риска от укриване на част от работните заплати или така наречен „ заплата в плик “.

Това оповестиха през днешния ден от приходната агенция на кръгла маса. В събитието участваха представители на Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт и Изпълнителната организация „ Главна ревизия по труда “.

Всеки новоназначен чиновник ще получава електронно известие с информация за заявения му застрахователен приход, трудов контракт и други данни от данъчно-осигурителното му досие.

Всички участници в кръглата маса показаха мнение, че най-ефективният метод за оправянето с риска от укриване на приходите е обвързван с информирането и комуникирането с обществото на това какви са техните директни загуби от сходно държание, респективно, изгоди от спазването на закона.

Други способи за справяне с укриването на приходи са срещи с представители на браншови организации на рискови браншове, подписване на съглашения с тях, поощряване на така наречен саморегулация в браншовите организации, в това число и посредством законодателни ограничения.

Именно по-добрата осведоменост за казуса стои в основата на осведомителната акция на Национална агенция за приходите " Заплата в плик ". На особено основан сайт всеки може да пресметна какъв брой би изгубил в идващите 30 години, в случай че се обезпечава на по-нисък от действителния си приход посредством т. нар „ калкулатор на загубите “.

Той изчислява колко пари ще загубим в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, компенсации за безработица, както и пенсии.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР