НАП отпусна COVID-помощ от 5360 лева на пловдивски ресторантьор, а

...
НАП отпусна COVID-помощ от 5360 лева на пловдивски ресторантьор, а
Коментари Харесай

COVID помощ: НАП даде 5000 лева на заведение, за да си ги вземе обратно

НАП отпусна COVID-помощ от 5360 лв. на пловдивски ресторантьор, а на другия ден си взе цялата сума назад. За парадоксалния случай оповестява притежателят на ресторанта Емил Николов.

" На 27 януари получих по банковата си сметка парите по мярката „ 20% от оборота”, която се управлява от приходната организация, а на 28 януари сметката ми още веднъж беше празна, тъй като Национална агенция за приходите дръпна сумата поради остарели мои отговорности ", споделя той пред Марица. Аз в действителност имам отговорности за неплатени осигуровки и Данък добавена стойност, за които обаче сключих съглашение за разсрочване с Агенцията, прецизира мъжът.

Заведението е под ключ от последния локдаун – 27 ноември със заповед на здравния министър, не работи даже с доставки на храна за у дома. И в случай че това е помощ за затворения бизнес, здраве му кажи, с едната ръка страната дава, а с другата – взима, а ние отново сме на нула, прочувствено разяснява Емил Николов.

Той към този момент се е посъветвал с юрист по какъв начин да работи оттук насетне, тъй като се притеснява, че страната може да го накара да върне безвъзмездната помощ, която даже не е съумял да види кеш.

На сдружението „ Терасата” ООД има натрапен запор, оповестиха от Национална агенция за приходите. Спазвайки буквата на закона, при приходи в банковата сметка, ние сме длъжни да създадем удръжка за погасяване на отговорностите към бюджета, обясниха данъчните. Тоест, по към този момент запорирани сметки законът позволява осъществяване и върху безплатна финансова помощ. Все отново има опция компанията да разполага с част от парите, преведени като помощ за оборотен капитал. Управителят би трябвало да подаде до Национална агенция за приходите искане за наложително заплащане и по този начин ще му бъде освободена част от сумата, показаха данъчни.

В напътствията на Национална агенция за приходите ясно е записано, че с парите от тази мярка може да се закупят първични материали и материали, да се заплати наема на помещението, сметките за ток и вода, заплатите и осигурителните вноски за личния състав. За сметка на това не могат да се покриват налози и да се погасяват вноски по заеми в банка.

По информация на marica пловдивският проблем напълно не е единствен в страната. Големият въпрос обаче е по какъв начин компания със отговорности е съумяла да премине първичното „ сито” на Национална агенция за приходите и да бъде утвърдена за поддръжка посредством оборотен капитал. Проверката на претендентите става автоматизирано посредством специфичен програмен продукт. Системата не е сбъркала, обясниха данъчни специалисти. Помощ не могат да получат компании, които имат обществени отговорности /данъци, мита, акцизи, осигуровки и други вноски към бюджета/ с дата преди 1 януари 2020 година

Въпреки че запорът на пловдивския ресторантьор е от ноември 2019 година, той дава отговор на изискванията на помощта /която има доста изключения, упоменати в Указанията/ и парите са му отпуснати безусловно законно, споделиха от Национална агенция за приходите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР