Нанков по време на посещението си в Кърджали Милионите за

...
Нанков по време на посещението си в Кърджали Милионите за
Коментари Харесай

Милионите за магистрала Струма отиват за Хемус


Нанков по време на визитата си в Кърджали

Милионите за строителството на автомагистрала " Струма " може да се пренасочат към построяването на автомагистрала " Хемус " или скоростния път Ботевград – Видин. Това заяви министърът на районното развиване Николай Нанков в Кърджали в отговор на въпрос.

Причината е забавянето на плана през Кресненското дефиле и откритото римско населено място край Благоевград, което спря работата по градежа.

Магистрала " Струма "

" Търсим салдото сред археологията, екологията и скоростното строителство. Няма да позволим разрушение на археология за сметка на автомагистрала. Строителството наоколо до археологическия комплекс е спряно и такова не е осъществявано в границите на разкопките ", разяснява Нанков построяването на автомагистрала " Струма ", представен от пресцентъра на районното министерство.

По думите му експертна комисия, свикана от министъра на културата Боил Банов, в която са включени " светила " в археологията ще даде решението за консервацията и реставрацията на селището Скаптопара. http://www.mediapool.bg/traseto-na-struma-shte-pogrebe-otnovo-drevno-selishte-news278427.html Жители на Благоевград желаеха ориста му да се реши с локален референдум.

За да не се изгубят европейските средства за построяването на автомагистрала " Струма ", се разискват разнообразни разновидности. Сред тях са парите да се пренасочат към автомагистрала " Хемус " (София - Варна) или за скоростния път Ботевград – Видин, има и други, сподели Нанков.

За построяването на автомагистрала " Струма " бяха заделени към 600 млн. евро от оперативна стратегия " Транспорт " 2014-2020 година

В момента се строят два сектора от автомагистралата. 24-километровият от Кресна до Сандански би трябвало да е подготвен предварително до края на годината, по думите на министъра. Другият - 13 километра от Благоевград до Крупник би трябвало да бъде приключен до края на 2020 година В този сектор се намира тунел " Железница ". Изборът за реализатори се провали на два пъти и сега се прави трети опит. Офертите на претендентите бяха отворени в края на ноември, само че досега по неразбираеми аргументи към момента не са отворени ценовите оферти.
Срокът за строителството на 2-километровия тунел е близо три години. Има риск надземната част на автомагистралата да бъде издигната, само че да не може да се употребява, поради неналичието на определен реализатор за тунела.

Магистрала " Хемус "

Междувременно ръководещите поеха ангажимент автомагистрала " Хемус " да е подготвена до 2024 година Аутобанът сред София и Варна е главен приоритет на държавното управление на ГЕРБ. Целта на ръководещите е до края на годината в градеж да са 77 км от автомагистралата, а за други 85 км да бъдат оповестени тръжни процедури. Така остават единствено към 90 км от Велико Търново до пътен възел " Буховци ", Търговище. Плановете са търговете за тях да бъдат пуснати през 2019 година

В момента се строи близо 10-километровата права от Ябланица до пътен възел " Боаза ", разклона за Тетевен, и други 16.5 км от пътен възел " Белокопитово " до пътен възел " Буховци ".

Околовръстният път на Кърджали

Околовръстният път на Кърджали, който ще изведе тежкият трафик отвън града, може да е подготвен през 2022 година, даде обещание Николай Нанков на жителите на града.

Сега в час пик минават по към 10 000 автомобила на денонощие през Кърджали, тъй като това е единственият път към граничният пункт " Маказа ".

В момента е издадено позволение за градеж на част от околовръстния път, за която е извършена процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, има утвърден парцеларен проект и са отчуждени парцелите, сподели Нанков.

За останалата част от околовръстния път на регионалния град не престават проектирането и отчуждаването на терени. Регионалният министър прикани регионалната администрация и локалната власт да спомагат за бързото привършване на отчуждителните процедури.

Проектът за създаване на околовръстния път на Кърджали ще бъде включен като предпочитан в бюджетната стратегия на Агенция " Пътна инфраструктура " за 2019 година, даде обещание Нанков.

Той ще бъде предоставен на два стадия на инженеринг – допроектиране и действително строителство, като процедурата може да стартира през 2019 година Вторият стадий включва построяването на две тежки мостови уреди, посредством които директният трафик ще бъде изведен от града, сподели Нанков.

Планът е публичната поръчка за инженеринг да бъде оповестена при започване на 2019 година, а строителството да стартира в средата на годината и да приключат до три – три и половина година по-късно, сподели Нанков.

Той даде обещание до есента да бъде изцяло рехабилитиран третокласният път Ардино - Кърджали.

Издадено е и позволение за градеж за пътя Момчилград – Крумовград, който ще се рехабилитира със средства по стратегия " Интеррег V-A Гърция – България ", заяви още районният министър. За рехабилитацията на още 6 км от трасето ще бъде обезпечено национално финансиране.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР