Намирането на банкомат в Индия става все по-трудна задача. Разходите

...
Намирането на банкомат в Индия става все по-трудна задача. Разходите
Коментари Харесай

Индия закрива банкомати, въпреки че жителите ги използват все повече

Намирането на банкомат в Индия става все по-трудна задача. Разходите за този вид ръководство и запазване на парите са много високи, поради по-строгите регулации в страната.

Броят на автоматите за изтегляне на пари е намалял внезапно през последните две години, макар повишаването на транзакциите съгласно централната банка в Индия. Тя към този момент има минимум банкомати на 100 000 души от популацията измежду всички страни от БРИКС, написа Bloomberg.

Намаляването на броя на автоматите за изтегляне на пари може да стане още по-интензивен, защото банките и операторите на машините изпитват компликации да модернизират софтуера и оборудването си. Това може да подкопае политиката на министър-председателя на Индия - Наренда Моди, откакто той извади много банкноти от обращение.

Така неналичието на банкомати се отразява върху огромна част от популацията и изключително тези жители, които се намират на дъното на социално-икономическата пирамида.

Разходите за поддържането на банкоматите се усилват, а облагата от машините остава ниска за операторите. Банките считат, че е по-изгодно да заплащат обменни такси на други банки, в сравнение с да ръководят личните си банкомати, защото те са прекомерно ниски, с цел да покрият разноските.

Въпреки това, има различия дали нарастването им ще реши казуса с намаляването на броя на банкоматите. Ако обаче тези такси се покачат, с цел да може банките да поддържат свои автомати, те ще бъдат за сметка на потребителите.

Достъпът до банкови услуги и машините за изтегляне на пари стана от извънредно значение, след поемането на властта от Моди. Той притегли 355 милиона души към банковата система. Много индийци си откриха сметки, откакто той направи 86% от банкнотите противозаконни. Това подтиква директните прехвърляния и потребността от банкомати.

Банките няма да усилват клоновете си в бъдеще и няма да разчитат на тях, защото цифровото банкиране промени метода, по който действа секторът. А един от всеки два банкомата се намира в клон на банка, което значи, че машините ще не престават да понижават броя си.

Дигиталното банкиране се развива доста бързо. Това се дължи на обстоятелството, че в Индия популацията от милениали и потомство Z е най-вече. Броят на мобилните преводи се е нараснал 65 пъти за последните 5 години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР