Намираме се във времето на епидемията на неваксинираните. Това обясни

...
Намираме се във времето на епидемията на неваксинираните. Това обясни
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Ако се появят нови варианти на COVID-19, ваксините ще са неефективни

 Намираме се във времето на епидемията на неимунизираните. Това изясни в " Денят стартира " с Георги Любенов проф. Радка Аргирова, ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология.

Хората, които се разболяват и постъпват в отделенията, са неимунизирани, акцентира проф. Аргирова.

" В нашата болница при разкритите нови отделения за коронавирус и реанимация, над 95% от постъпилите, не са имунизирани. Много е значимо да знаем, че в случай че процентът на имунизираните беше по-голям, доста по-малко щяха да бъдат застрашените хора от заболяване и от рисковите страшни, от време на време съдбовни резултати на инфекцията. Засега всички нови варианти могат да бъдат овладяни от сегашната ваксина ", безапелационна е проф. Аргирова.

По думите й, допустимо е във всеки един цикъл от размножаването на вируса да се получат мутанти, огромният проблем е кои от тях остават и оцеляват по-късно.

Ваксините, с които разполагаме сега, е потвърдено, че са ефикасни против въпросните разновидности, изясни ученият. Появяват се обаче нови разновидности, които съумяват да намерят своя вирусен фитнес - т.е., положителни условия да се развъждат.

У нас сега господства индийският вид, той е при над 70% от изолатите и против него имунизацията е ефикасна, добави проф. Аргирова.

Тя обаче предизвести, че тези разновидности и разновидности ще не престават, това е вируса.

Само да не стигнем до там да сътвори вируса подобен вид и мутант, който въобще да не се повлиява от имунизациите, т.е. приказваме за нов вариант. Тогава имунизациите ще станат неефективни и ще би трябвало да използваме нови, предизвести проф. Аргирова.

В България към момента нямаме разновидностите Мю, Ламбда. По данни на СЗО, тези разновидности, които не престават по-слабо да се популяризират, към този момент изпадат от листата, да вземем за пример британският вид, добави проф. Аргирова.

Надникнете вие, публицистите в едно поделение по реанимация да видите какво значи битка за въздух, да видите какъв брой е ужасно това! Една пациентка нямаше мощ да си включи телефона към зарядното, прикани проф. Аргирова.

Относно данните за 3,5 милиона имунизирани у нас, тя разяснява, че не е приемлив брой, защото това население не влизат доста хора, които са евентуални носители и могат да заразяват, като да вземем за пример групата на децата.

Ваксинираните доста рядко заболяват и от напълно едва - със едва проявени, единични признаци, които минават доста бързо. Нека още веднъж да си спомним, че имунизацията не защищава от заразяване, а от заболяване и от изключително от тежките и съдбовни форми, акцентира проф. Аргирова.

Относно слагането на трета доза ваксина, тя съобщи:

Напълно поддържам решението на Министерство на здравеопазването, което излезе през вчерашния ден - смятам, че сега нямаме потребност от трета доза, тъй като с изключение на антитела има и клетъчен имунитет, той работи и това се потвърждава и го има при имунизираните хора. Този имунитет обаче избледнява с възрастта и хора с разнообразни нарушавания в имунната система, за тях може да се наложи трета доза.

Противогрипна ваксина би трябвало, безапелационна е проф. Аргирова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР