Намираме се в условията на служебен кабинет, но искам да

...
Намираме се в условията на служебен кабинет, но искам да
Коментари Харесай

Пулев в Пазарджик: Скоро отваряме втора програма по Плана

Намираме се в изискванията на длъжностен кабинет, само че желая да ви уверя, че страната работи. Работим на цялостни обороти да отворим и втората процедура по Плана за възобновяване в рамките още на идващия месец. Това разгласи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев в Пазарджик по време на мобилна приемна с регионалния шеф Трендафил Величков.

„ Около 1400 компании чакаме да бъдат подкрепени по втората процедура от Националния План за възобновяване и резистентност (НПВУ). Тя е за ИКТ решения и киберсигурност и е качена към този момент за публично разискване, като оферти и мнения могат да се вършат до 30 септември. Грантовата стратегия е за 30,6 млн. лева и средствата са предопределени за 15 типа действия по осведомителни и информационни решения и киберсигурност “, уточни Пулев. По думите на министъра българските компании могат да получат по нея грантове от 3000 лева до 20 000 лева, като няма да се постанова съфинансиране.

Министърът на нововъведенията и растежа акцентира още, че сега е отворена за кандидатстване първата за България процедура по Плана – за софтуерна рационализация на българския бизнес. „ 180 компании към този момент са в развой на кандидатстване по нея, а до 21 септември е крайният период, в който фирмите да подадат плановите си оферти, подсети той.

„ Основният ни приоритет е да дадем глътка въздух на най-уязвимия сегмент от българската стопанската система, а точно микро-, дребните и междинните предприятия и парите по Плана и по европрограмите да доближат до тях “, добави Пулев. Той посочи, че до края на годината единствено по линия на Министерството на нововъведенията и растежа за компаниите са планувани 735 млн. лева, като 600 млн. лева от тях са по Плана.

По време на брифинга в Пазарджик стана ясно още, че следва отваряне на още две процедури по НПВУ до края на годината. За ВЕИ за лично произвеждане на сила, която е за 200 млн. лева и стратегия, по която ще се финансират развойни действия и интелектуална благосъстоятелност с общ бюджет от близо 120 млн. лева

Илияна Илиева, основен шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ /ГД ЕФК/ към Министерството на нововъведенията и растежа, добави, че към този момент е изпратена за утвърждение в Брюксел новата Програма за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията с бюджет близо 3 милиарда лева Тя е продължение на приключващата оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “. Основните цели на Програмата са два – „ Иновации и напредък “ и „ Кръгова стопанска система “. По думите ѝ по нея са планувани средства за създаване и внедряване на нововъведения във компаниите, увеличение на експортния им капацитет, основаване на нови или развиване на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните браншове на индустрията, отбрана на патенти, индустриална благосъстоятелност и други “, посочи още Илиева. Освен това, ще се подтиква дигитализацията, повишението на киберсигурността. Ще бъде подкрепена модернизацията на фамилните предприятия и тези от креативните промишлености и занаятите, съобщи тя.

В област Пазарджик броят предприятия е 11 033, от които над 10 255 са микро с до 9 заети лица, а дребните са над 600. „ Именно поради този стопански профил молим микро-, дребните и междинни компании да аплайват за пари по Плана за възобновяване и резистентност “, прикани министър Пулев бизнеса в Пазарджик.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР