Намира се на 1500 светлинни години от Земята, тежи около

...
Намира се на 1500 светлинни години от Земята, тежи около
Коментари Харесай

Откриха звезда имаща формата на сълза

Намира се на 1500 светлинни години от Земята, тежи към 1,7 пъти повече от Слънцето, има форма на сълза и пулсира единствено от едната страна. Наскоро учените откриха тази доста необикновена звезда и споделят, че тя е първата по рода си.

Звездата, обозначена като HD74423, беше открита в галактиката Млечен път с помощта на съдействието на астрономите по света. Учените разгласиха своите открития тази седмица в списанието Nature Astronomy.

„ Това, което първо притегли вниманието ми, беше фактът, че това е химически особена звезда “, споделя съавторът на проучването доктор Саймън Мърфи от Института за астрономия в Сидни, Австралия.

„ Звезди като тази нормално са много богати на метали – само че тази е бедна на метали, което я прави необичаен тип гореща звезда. “

Известно е, че доста звезди – в това число и нашето Слънце – пулсират ритмично. Тези импулси могат да варират по дълготрайност, мощ и причина.

Обаче до момента всички изследвани пулсации са били забележими от всички страни на една звезда. Колебанията на HD74423 се появяват единствено в едното полукълбо.

„ Теоретично знаем от 80-те години на предишния век, че звезди като тази, би трябвало да съществуват “, споделя съавторът на обявата професор Дон Курц от Университета на Централен Ланкашир във Англия. Но в действителност до момента нито един астроном не беше попаднал на такава звезда.

Учените дефинираха и повода за особените едностранни пулсации. Звездата е ситуирана в двоична звездна система с алено джудже, което изкривява трептенията заради гравитационното си дърпане.

Червеното джудже освен предизвиква странни пулсации, само че и изкривява формата на звездата. Гравитационното дърпане на придружителя оформя звездата, наподобяваща сълза заради късия си орбитален интервал от по-малко от два дни.

„ Търся такава звезда от близо 40 години и в този момент най-сетне я намерихме, тъкмо такава, каквато чакахме “, споделя Курц.

Астрономите за пръв път се натъкнаха на звездата, откакто проучиха многочислени данни от спътника TESS на НАСА, чиято цел е „ лов “ на планети отвън Слънчевата система. Експертите споделят, че чакат да намерят още доста сходни звезди, защото технологията за търсене се усъвършенства.

„ Очакваме да открием още доста данни за сходни звезди в данните на TESS “, споделя различен от съавторите на откритието, професор Саул Рапапорт от Масачузетския софтуерен институт.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР