Намерената в Хераклея Синтика статуя най-вероятно е на местен управник,

...
Намерената в Хераклея Синтика статуя най-вероятно е на местен управник,
Коментари Харесай

Намерената статуя в Хераклея Синтика вероятно е на местен управник

Намерената в Хераклея Синтика скулптура най-вероятно е на локален властник, заяви доцент доктор Людмил Вагалински от НАИМ. Археолозите от екипа му почистиха късноримската каменна статуя от пръстта, откакто кран реалокира тежката стълба на форума над нея. Статуята е без глава, само че до левия крайник на облеченото в роба мъжко тяло е изваяна кутия за папируси – с цел да е ясно, че става дума за магистрат на висока позиция.
 Късноримска скулптура лежи под стълбището на Хераклея Синтика (видео)
Дали главата е махната преднамерено от недоволни поданици на града или от политически съперници на управника? Засега няма по какъв начин да е несъмнено. От една страна по скулптурата няма други следи от жестоко отношение, тя е била положена деликатно в легнало състояние. От друга страна обаче строителите на стълбището са знаели, че тя остава изпод и че хората съвсем безусловно ще стъпват върху поваления магистрат.



Снимка: Archaeologia Bulgarica

Чакат се още хипотези към рядката находка, а археолозите не са се отказали да търсят и главата – пространството към статуята още не е изследвано изцяло. Но към този момент е определено мястото, където скулптурата ще бъде забележима за всички гости на Хераклея Синтика край с. Рупите: измежду останките от гражданската базилика на форума. Някога тази постройка е била нещо като правосъдна палата на града.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР