Намаляването на консумацията на месо и млечни продукти може да

...
Намаляването на консумацията на месо и млечни продукти може да
Коментари Харесай

Азия все повече прибягва до заместители на месото и това е нова бизнес възможност

Намаляването на потреблението на месо и млечни артикули може да бъде ключът към разрешаването на климатичната рецесия в Югоизточна Азия, настояват специалисти. Освен това, е и в действителност страхотна опция за бизнеса. Големият въпрос обаче е по какъв начин това ще бъде възприето от потребителите.

Ако районът в действителност желае да спре световното стопляне, той би трябвало да понижи производството на скотски протеини и да премине към растителни, култивирани и други различни източници до 2030 година. Това твърди на Asia Research Engagement (ARE), представен от CNBC.

До 2060 година различните протеини към Югоизточна Азия и други азиатско-тихоокеански народи ще би трябвало да съставляват повече от половината от производството на протеини, се прибавя в отчета.

" Постигането на това ще изисква особено финансиране, изискващо непрекъснат ангажимент от страна на азиатската хранителна промишленост, вложители и банки. "
 Съединени американски щати позволи на Upside Foods и Good Meat да продават лабораторно отглеждано месо
Първата страна, която позволи продажбата на лабораторно отглеждано месо в супермаркетите

Ще се промени ли фундаментално метода, по който месото стига до трапезата?

Широкомащабното отглеждане на животни се смята за главен източник на въглеродни излъчвания, както и за главния провинен за обезлесяването и загубата на биологично многообразие. Това е по този начин, тъй като доставчиците изсичат гори, с цел да отглеждат храна за животни като соев шрот и да построяват нови ферми.
 Снимка 604616
Източник:

Според отчета, отглеждането на животни оставя по-голям отпечатък върху околната среда от всички ядливи култури взети дружно, защото е по-интензивно на запаси и употребява повече земя, вода, животни и антибиотици.

Въпреки че това е световен проблем, той е изключително значим за азиатските страни, защото континентът доставя повече от половината скотски протеини в света, в това число сухоземни животни и морски блага, написа в отчета на ARE.

Освен това районът е дом на едни от най-бързо растящите популации, което е нараснало в допълнение потреблението на месо.

През 2020 година Малайзия и Виетнам са консумирали сред 8,9 и 12,3 кг протеин на глава от популацията от месо и морски блага, което е много над целесъобразното равнище от 5,1 кг, предложено от The EAT-Lancet Commission - световна група от учени, демонстрират данни от ARE.

" Това е двоен проблем, защото забележителна част от соята, с която се хранят азиатските селскостопански животни, се внася от Бразилия, Аржентина и Парагвай ", споделя пред CNBC Мирте Госкер, който е ръководещ шеф на The Good Food Institute Asia Pacific - мозъчен концерн, фокусиран върху различни протеини.
 Снимка 600072
Източник:

Алтернативните протеини

Независимо дали на растителна основа, получени посредством ферментация или отгледани в лаборатория, различните протеини, които водят до заместители на месото са също толкоз значими за сигурността на климата, колкото възобновимата сила или намаляването на пластмасата за еднократна приложимост, споделят специалистите.
 В Испания ще бъде най-голямата в света фабрика за лабораторно отглеждано месо
Европейската страна, в която ще бъде най-голямата в света фабрика за лабораторно месо

Производството ще е дело на локален филиал на бразилска компания

Всеки $, вложен в производството на месни и млечни други възможности, води до седем пъти повече понижения на парникови газове, в сравнение с зелените здания и единадесет пъти повече, в сравнение с колите с нулеви излъчвания, съгласно отчет на Boston Consulting Group от 2022 година.

Инвеститорите сигурно обръщат внимание. Рисковият капитал, вложен в различни протеини, е повишен от 1 милиард $ през 2019 година до 5 милиарда $ през 2021 година, съгласно The Good Food Institute.

Успех за бизнеса

Ако страните дадат приоритет на производството и създаването на различни протеини, облагата от климата може да бъде в действителност колосална.

Компаниите за ферментация, фокусирани върху различни протеини, са обезпечили 1,7 милиарда $ вложения през 2021 година, против 600 милиона $ от 2020 година, до момента в който фирмите за култивирано месо и морски блага са отбелязали 1,4 милиарда $ вложения, спрямо 400 милиона $, събрани през 2020 година, демонстрират от The Good Food Institute.

Водещите хранителни компании в Югоизточна Азия също обръщат внимание на протичащото се. Тайландската CP Foods, да вземем за пример, разшири своята растителна марка Meat Zero в Сингапур и Хонг Конг като част от акция за увеличение на потреблението на различни протеини в цяла Азия.

Въпреки че продуктите на растителна основа като тофу, темпе и варива от дълго време са част от обичайните азиатски диети, те исторически не действат като заместители на месото в азиатската хранителна просвета, показва ARE.

Производството на безвредни за климата храни обаче изисква и сила. Култивираното месо изисква потребление на електричество в индустриалните уреди, тъй че ще би трябвало да разчита на възобновима сила, с цел да бъде стабилно.

Потребителски желания

За да може Югоизточна Азия да извърши задачата на Asia Research Engagement за прекосяване към различни протеини до 2030 година, държавната политика, корпоративната тактика и държавното финансиране би трябвало да се съгласуват.

Разковничето обаче се крие в желанията на потребителите. Клиентите ще бъдат определящият фактор за бъдещия напредък на различните протеини.

Без трайно усъвършенстване на усета и цената, марките ще се борят да трансфорат първичното потребителско любознание в повторни покупки, а време за това няма.

Освен това, фирмите се нуждаят от повторни покупки, с цел да оправдаят инвестицията в създаване на един огромен различен на месния бизнес, което е от решаващо значение за понижаване на индустриалните разноски.

В последна сметка специалистите значително са съгласни, че са нужни повече вложения от обществени и частни заинтригувани страни в научноизследователска и развойна активност, с цел да могат различните протеини да навлязат на всеобщия пазар.

С повишаването на инфраструктурата ще са нужни и огромен брой висококвалифицирани експерти. Така или другояче, всичко това е нов късмет за климата и една в действителност добра нова бизнес опция.
 Лабораторно отглeдано месо - звучи обещаващо, само че за какво не се продава в Европа?
Лабораторно отглeдано месо - звучи обещаващо, само че за какво не се продава в Европа?

Процесът беше демонстриран за първи път на международна аудитория преди близо десетилетие
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР