Намалява броя на детска престъпност в Пловдив. Това показва годишният

...
Намалява броя на детска престъпност в Пловдив. Това показва годишният
Коментари Харесай

Намалява детската престъпност в Пловдив, но децата жертви се увеличават

Намалява броя на детска престъпност в Пловдив. Това демонстрира годишният доклад на Комисията за битка с противообществените прояви при малолетни и малолетни, обхванала интервала за 2023г. За сметка на това обаче се е покачил броя на деца, станали жертви на закононарушения.
Прочетете още
Най-многобройни са случаите на обири на персонално и публично имущество. Всъщност те съставлява 75 на 100 от всички регистрирани случаи. На идващото място се подреждат грабежите. Зад този тип провинения стоят най-често малолетни лица на възраст сред 16 и 18 години.

За миналата година на територията на града под тепетата са разкрити 110 закононарушения, осъществени от 104 малолетни лица. Противообществените прояви пък са 81 на брой, в които са забъркани 93 малолетни и малолетни лица.

Намалява броя на груповата престъпност , регистрират още от комисията. През 2023 година записаните закононарушения от колективен темперамент са 20. те са осъществени в съучастничество на малолетни и малолетни. Отразени са и 4 случая, при които действията за осъществявани благодарение на възрастен. В това отношение се отличават закононарушенията и деянията, осъществявани от лица от ромските среди.

На този декор спрямо 2022г. се регистрира нарастване на броя на деца - жертви на закононарушения , регистрират от комисията. Обект на похищения за миналата година са 49 души, като доминира броят на децата сред 16 и 18 години. Статистиката сочи, че потърпевши са 1 7 малолетни (12 момчета и 5 момичета) и 32 малолетни (18 момчета и 14 момичета).

За миналата година се вижда трайна наклонност за понижаване на половите и развратните закононарушения и прояви.

В момента на доклад от Детските педагогичен стаи се водят 240 деца, от които малолетни 153 момчета и 39 девойки и малолетни - 41 момчета и 7 девойки. Във Възпитателно учебно заведение - пансион се намира 2 лица, в Социално-педагогически пансион е настанено 1 лице, а в Дам за деца лишени от родителска грижа - 10 деца. Според заетостта си и фамилното положение от водените на доклад 227 учат, няма работещи. Други 13 не учат и не работят, а 19 са сираци или полусираци.

През годината е предоставена полицейска протекция на 14 деца. Мярката е предоставена на две деца, които са били обект на закононарушение. За други две деца има непосредствена заплаха за живота и здравето на детето, Полицейска протекция употребяват и 10 деца, които са били оставени без контрол.

Възпитателни каузи

През 2023 година Местните комисии по региони в Пловдив са образували и разгледали 158 възпитателни каузи. Това съставлява растеж по отношение на миналата година, когато броята им е бил 144. Наложените възпитателни ограничения са 215.

Най-често прилаганата мярка е " слагане под образователен контрол на публичен педагог родителите или настойниците " – 50 случая. Това, регистрират от комисията, трансформира наклонността през последните 5 години, когато най-налагана възпитателна мярка бе " слагане под образователен контрол на публичен педагог ”.

Район " Източен " в Пловдив изпреварва доста останалите региони , с налагането на тази възпитателна мярка, като там е наложена 31 пъти.

 

 

Водеща фотография: Илюстративна 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР