Намаленият трафик ще удари приходите на РВД © Красимир Юскеселиев

...
Намаленият трафик ще удари приходите на РВД © Красимир Юскеселиев
Коментари Харесай

Авиотрафикът над България ще падне с 80% в сравнение с година по-рано

Намаленият трафик ще удари приходите на РВД

© Красимир Юскеселиев След трагичното приземяване на европейската авиация в края на седмицата се чака огромните самолетни компании от Близкия изток също да замразят интервенциите или да ги понижат до най-малко. Това заяви пред " Капитал " Георги Пеев, общоприет шеф на Държавно дружество " Ръководство на въздушното придвижване ".

Emirates са оповестили, че редуцират полетите съвсем до нула и ще извършват единствено обособени автобуси. Qatar Airways възнамеряват 85% понижение на полетите. За Etihad Airway няма съответна стойност, само че се чака сходна политика като другата самолетна компания от Обединените арабски емирства.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Близкоизточните авиопревозвачи са едни от последните, които към момента правиха полети и генерираха прочут прелитащ трафик над страната от началото на рецесията с ковид. Сега в края на седмицата и началото на другата се чака още по-голям спад на прелитащия трафик над България с към 80%. Точните проценти на гигантския спад на трафика към този момент са без значение.

" В момента авиацията е спряла. Ние сме в невиждана рецесия. За нас е значимо като дружество, което има сериозна инфраструктура и поддържа навигационни средства, да можем да осигурим обслужването. Може да има два самолета във въздушното пространство, само че ние би трябвало да можем да осигурим обслужването ", споделя Пеев.

С изискването, че надали сега някой е в положение да направи прогноза за бъдещето на авиационния трафик, от РВД споделят, че това, което се счита жестоко и импровизирано в Европа, е, че след два-три месеца, постепенно и последователно трафикът ще стартира да пораства. Като още веднъж по доста груби сметки към януари 2021 година трафикът ще е на 70-80% от този при започване на 2020 година, отпреди рецесията.

Небесен кулоар
Прелитащите самолети са главната част от трафика, който обслужва " Ръководство на въздушното придвижване " (другата група са излитащите и кацащите самолети). Сравненията, които се употребяват от управленията на въздушното придвижване е ден с ден за две разнообразни години. През седмицата (16 - 22 март) понижението на трафика от прелитащи самолети е било към 50% като брой самолети в съпоставяне еквивалентния интервал за миналата година. Или от 1700 - 1800 самолета през въпросната седмица е имало 800 - 900 самолета.

До момента от началото на корона рецесията България и Ирландия са били минимум засегнатите въздушни пространства. В други като Молдова, Италия и Испания понижението на трафика още предходната седмица е било сред 80 и 85%. Това са или страни, мощно наранени от вируса, или такива, над които няма съществени потоци на въздушното придвижване.

Последна седмица с трафик
В сряда тази седмица понижението на трафика над България към този момент е със 70%, отново в съпоставяне със същия ден за 2019 година По малко понижение имат единствено Ирландия - 67%, и Норвегия с към 60%.

В други въздушни пространства спадът през миналата сряда е над 90%, изясни Пеев. Примери са Австрия, където е имало 92% понижение, Сърбия и Черна гора - 91%, Македония, Молдова, Албания - с по 90% спад, Латвия - близо 90%, Швейцария и Италия - 89%.

Останалият трафик над България се дължеше на това, че към момента огромните компании от Близкия изток като Emirates, Qatar Airways и Etihad Airways, карго полетите и някои полети на Turkish Airlines, които към момента се извършват по няколко задокеански дестинации. Това са и главните клиенти на РВД, като България е като врата за Европа, а през нея летят още и редица самолетни компании от Далечния изток.

Броят на излитащите и кацащите самолети също е сгънат фрапантно до 40 самолета дневно на летище София - 20 излитащи и 20 кацащи при над 300 преди. Полети към момента имат Wizz Air, " България ер ", Ryanair не летят, има и много карго полети. В Бургас полети съвсем няма, а от Варна има единични полети, само че Wizz Air също приключва полетите си от там.

При празно небе
Колкото и малко да са полетите обаче, работата на РВД по обслужване на трафика би трябвало да продължи.

" Направили сме всичко допустимо. Сепарирали сме оперативните екипи на четири съществени екипа, с цел да няма досег сред ръководителите на полетите в обособените екипи и да има оптимални изолираност. Осигурен е и един авариен екип, с цел да може, в случай че има проблем в даден екип, да се поеме неговото дежурство ", изяснява Пеев. Под действен личен състав влизат с изключение на ръководителите на полети и инженери, метеоролози и всички, които са непосредствено свързани с ръководство на въздушното придвижване, като в един екип има жестоко към 40 души. РВД има и центрове във Варна и Бургас, като там също е осъществена същата метаморфоза, макар че няма полети, като постоянно може някои да употребява летището спешно.

Самата постройка на РВД в София е с невиждани ограничения като мерене на температура, стерилизация. Няма външни визити и срещи, а над 90% от административния личен състав е home office ", споделя още Пеев. Осигурен е кетъринг.

Прекратени са всички командировки и служебни пътувания, прекъснати са всички подбори - вътрешни и външни. Провеждат се единствено отдалечени образования, когато това е допустимо, и се организират няколко образования в оперативна зала, като там учащият се си върви с инструктора и е част от екипа.

Бъдещето на рецесията
По отношение на бъдещето РВД като част от общата европейска мрежа за въздушен трафик, ръководена от EUROCONTROL и член на организацията на европейските РВД-та - CANSO (Civil Air Navigation Services Organization), следва общата политика. А тя е да няма едностранни ограничения за битка с рецесията, като се разискват пакет от ограничения, които да бъдат взети на европейско равнище - финансови и оперативни.

В момента се симулира модел на рецесията и се прави прогноза по какъв начин ще върви трафикът. Определят се разноските, без които не може, и се редуцират други като образования и командировки. Възможни са понижения на хонорари, само че не и редуциране на личен състав. Приоритизират се планове.

" Всички РВД-та са на едно мнение, че не можем да си замразим плановете, тъй като по-късно, когато трафикът тръгне нагоре, ще желаят от нас да имаме същото равнище на обслужване и в случай че сме замрели и не вършим нищо, няма по какъв начин да го осигурим ", споделя Пеев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР