Намаления от 15 до 30 лв. на мегаватчас ще получат

...
Намаления от 15 до 30 лв. на мегаватчас ще получат
Коментари Харесай

Над 250 000 фирми ще получат отстъпка в цената на тока от 1 ноември

Намаления от 15 до 30 лева на мегаватчас ще получат със сметките за ток от 1 ноември над 250 хиляди компании у нас откакто Комисията за енергийно и водно контролиране през днешния ден одобри промени в методиката за установяване на цените на електрическата сила на доставчика от последна инстанция. Утвърдените промени са в осъществяване на ограниченията, оповестени от държавното управление и енергийния регулатор за ограничение отрицателното въздействие на скока на цените на свободния енергиен пазар. Те са ориентирани основно към дребните и междинни бизнес консуматори, които са на свободния пазар на електрическа енергия, само че не са сключили контракт с търговец, а се доставят с електрическа енергия по цени на снабдител от последна инстанция (ДПИ). Това е най-скъпият метод за доставяне, въведен с дисциплиниращ резултат, с цел да подтиква потребителите да сключат контракт с търговец на електрическа енергия. Към момента в тази обстановка са към 256 хиляди небитови консуматори, или 41% от всички консуматори, купуващи електрическа енергия от свободния пазар.

На процедура, с това, което през днешния ден КЕВР одобри, се трансформира формулата, по която се дефинира цената на електрическата енергия от ДПИ, което ще разреши сметките на небитовите консуматори на ДПИ да бъдат понижени с 15 лева до 30 лв. на MWh. Мярката е краткотрайна, за към 3 месеца, считано от 1 ноември т.г. като през това време компаниите, които купуват най-скъпия ток, би трябвало да си изберат снабдител и да сключат контракт, с цел да излязат от сегмента със доставяне от ДПИ, който е доста по-скъп.

Съгласно Методиката междинната продажна цена на електрическата енергия на ДПИ е обвързана с цената на електрическата сила на пазарен сегмент „ Ден напред “ на проведения борсов пазар на електрическа сила, като включва и съставния елемент за активността „ доставка на електрическа сила от ДПИ “. С признатите промени, за посочения 3-месечен интервал, тази съставния елемент ще бъде в размер на 5 на 100, само че не повече от 10 лева./MWh, което ще понижи междинната продажна цена за клиенти на ДПИ. По този метод за дребните небитови клиенти се обезпечава спомагателен временен интервал, през който те ще могат да сключат контракт с снабдител по собствен избор.

Решението на регулатора за изменение и допълнение на Методиката за установяване на цените на електрическата сила на ДПИ е изпратено за издание в „ Държавен вестник “, с оглед нормативният акт да влезе в действие от 1 ноември 2021 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР