Намаление с 5,4 % на регистрираните криминални престъпления през тримесечието

...
Намаление с 5,4 % на регистрираните криминални престъпления през тримесечието
Коментари Харесай

По-малко престъпления, но повече тежки катастрофи отчетоха в Монтанско

Намаление с 5,4 % на записаните престъпни закононарушения през тримесечието на 2019 година в съпоставяне със същия интервал на 2018 година, регистрира ОДМВР Монтана. / 434 закононарушения при 459 за 2018 г./. Престъпленията срещу личността бележат понижение от 40%. / 27 при 45 за 2018 г./. Престъпленията срещу собствеността са 176 при 219 за миналата година – регистрира се понижение с към 19%. Общоопасните закононарушения се характеризират с нарастване от 1,3%.
През интервала са регистрирани 3 грабежа, при 5 за 2018 година При кражбите се следи понижение с 26 % / 137 бр. при 186 до март на 2018 г./. 15 са записаните измами, при 5 – за същия интервал на 2018 година През тримесечието в региона няма умишлени убийства, през 2018 година е станало едно. Посегателствата по отношение на МПС са 2, при 3 – за тримесечието на 2018 година, палежи - 9, при 14 – за 2018 година При закононарушенията, свързани с опиати, се следи растеж от 18%.
С цел противопоставяне на стандартната престъпност и миграционния напън взаимни екипи от чиновници на Зонално жандармерийско ръководство Монтана и 4-те Районни полицейски ръководства са провели 76 профилирани полицейски интервенции през месец март. В акциите са взели участие 450 чиновници на Районни ръководства и 93 на Зоналното жандармерийско ръководство. В хода на интервенциите са формирани 880 акта за административни нарушавания, тествани са 2 840 МПС и 3 703 лица, конфискувани са 12 нелегално притежавани оръжия и муниции и 1 кг акцизни артикули без бандерол. Продължават срещите на мобилните полицейски екипи с популацията и общинските представители в дребните и отдалечени обитаемоте места, при които се получават сигнали за закононарушения, нарушавания на публичния ред и се открива на противоположна връзка за работата на локалните полицейски инспектори и държавни институции. Полицейски чиновници организират наблюдения, срещи и превантивни беседи с лицата от престъпния контингент и освободените от местата за отнемане от независимост, като се търсят благоприятни условия за превъзпитанието и интеграцията им в обществото посредством трудова ангажираност, обезпечена от бюрата по труда и други благоприятни условия.
Във връзка с идното запазване на селскостопанската продукция в ОД Министерство на вътрешните работи Монтана са направени проекти за противопоставяне на закононарушенията в селското стопанство. Предприети са голям брой превантивни мероприятия по разнообразни посоки на активност. Служители на Министерство на вътрешните работи организират срещи със аграрни производители и кооперация за попречване на крабжите на скъпи аграрни препарати и измамите при сделките на селскостопанска продукция. През идния туристически сезон униформени чиновници се срещат с шефовете на хотели и места за настаняване на посетители за определяне на възможни причинители на терористични актове. В ОД Министерство на вътрешните работи Монтана са направени и проекти с съответни ограничения за попречване на закононарушенията в горското, дивечово и рибно стопанство, като се регистрира положително взаимоотношение с локалните структури на ИАРА и ДГС.
С 10 повече са тежките ПТП в региона и с 26 повече ранените при произшествия през актуалната година, регистрират от Пътна полиция. Към момента в региона са регистрирани 42 тежки пътнотранспортни катастрофи, с 2-ма убити и 63 ранени. / През същия интервал на 2018 година тежките произшествия в региона са 32, с 2-ма убити и 37 ранени./. Най-голям е броят на конфликтите сред движещи се пътни транспортни средства – 15 тежки ПТП, с 1 погубен и 20 ранени. Следват конфликтите на МПС в дърво или дирек – 7 тежки ПТП, без починали, с 8 ранени. Втората жертва на ПТП през годината е починала при катурване на МПС. Движението с несъобразена скорост продължава да води класацията при броя на тежките произшествия в региона – 22 тежки ПТП, с 1 погубен и 38 ранени. При лишаване на преимущество са станали 5 тежки ПТП, с 9 ранени, при ненадейно нахлуване в насрещното платно за придвижване са станали тежки ПТП, с 1 погубен и 1 ранен. Статистиката демонстрира, че пътният травматизъм в област Монтана настава най-вече в отвън обитаемоте места - 25 тежки ПТП, с 2-ма починали и 44 ранени. В обитаемоте места са настъпили 17 тежки ПТП, без жертви, потърпевши са 19 жители. От КАТ оповестяват, че максимален е броят на тежките произшествия, настъпили на второкласните и след тях на третокласните пътища. Значително по-малък еброят на тежките ПТП на първокласния път Е 79 – 3 тежки ПТП, с 2-ма ранени.
Данните оповестиха на брифинг в ОД Министерство на вътрешните работи Монтана н-к група "Оперативен разбор и полицейска статистика " ст. контрольор Петър Петров и н-к бранш "Пътна полиция " гл. контрольор Елвис Иванов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР