Наложително е провеждането на КСНС при президента за отношенията НАТО-Русия,

...
Наложително е провеждането на КСНС при президента за отношенията НАТО-Русия,
Коментари Харесай

Ген. Константин Попов: Радев да свика спешно КСНС за отношенията НАТО-Русия! Позицията на Министерството на отбраната е меко казано странна

Наложително е провеждането на КСНС при президента за връзките НАТО-Русия, с цел да се вземат дълготрайни решения. Очевидно е, че тези сили и средства, които се дават за " Еър полисинг " няма да бъдат употребявани, в случай че се стигне до военно опълчване сред НАТО и Русия. Ако има провокации и полети покрай българската територия, би трябвало да се вземат ограничения навреме и доста уверено. България би трябвало да има ясна политическа позиция ".

Това съобщи пред Българска национална телевизия ген. Константин Попов, някогашен шеф на защитата и някогашен ръководител на парламентарната комисия по защита и сигурност.

По думите му, в случай че имаме тежък спор, няма единствено Министерството на защитата да взе участие, а всички министерства.

Ген. Попов разяснява остро странната позиция на министъра на защитата Стефан Янев. " Той сподели, че позицията на Министерство на външните работи на Русия мъчно може да се интерпретира като позитивен сигнал, което е меко казано необичайно ", отсече гостът в студиото на Българска национална телевизия. Според него не може всеки министър да има свое мнение по спора сред Русия и Украйна, който ескалира.

" Ще се вдигнат и нашите самолети и тези, които ще дойдат, това не е нищо ново. Използването на въоръжените сили е инструмент на политиката. Политиците би трябвало да вземат решенията и всяко едно закъснение е огромна игра със сигурността на страната. Очевидно е, че се изразходва запас, само че това не е трагично ", добави ген. Константин Попов.

Според него България би трябвало да се превъоръжава освен в областта на Военновъздушните сили, а и за сухопътните войски, военноморските сили, за закупуване на нова модерна техника.

Ген. Константин Попов разясни, че даже и да се откри решение в връзките НАТО-Русия-Украйна те може да са доста краткотрайни.

" Русия има доста съществени условия към НАТО. И, в случай че не бъдат изпълнени, е значимо какви ще бъдат дейностите по отношение на България. Има загуба на доверие сред Русия и НАТО, ще би трябвало да се положат неистови старания за неговото възобновяване. Надявам се, че Русия не се готви да влезе в Украйна, би трябвало да се предотврати експанзията, другояче това ще има пагубни последствия и за нас, и за страните от НАТО, и за Русия, и най-много за Украйна ", сподели още ген. Константин Попов.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР