Наливането на пари в здравната система не промяна отношението на

...
Наливането на пари в здравната система не промяна отношението на
Коментари Харесай

Наливането на пари в здравната система не променя отношението на лекарите

Наливането на пари в здравната система не смяна отношението на лекарите към пациентите поради така наречен пазарен модел (клиничните пътеки). Това съобщи шефът на Националната здравноосигурителна каса доктор Дечо Дечев. Той посочи, че няма нито едно предложение да се извадят избрани групи участници от модела на клиничните пътеки.

"Действително се появи, че някои от участниците в този крайнодесен модел (пазарния) нямат място в него ", акцентира Дечев пред Нова телевизия. Като образци уточни общинските лечебни заведения, майчиното и детското опазване на здравето. Според него те не следва да се подчиняват на търговски правила в медицината.

Като причина за насъбраното напрежение в опазването на здравето шефът на НЗОК видя отлагани във времето, поради липса на воля, промени. Попитан дали НЗОК обръща внимание на аномалиите, да вземем за пример че в Пазарджик се поставят повече стендове, в сравнение с в София, Дечев отговори, че нямало задоволително кадрови и експертен капацитет в здравната каса. Вместо това се проверявала документи и когато се засече нещо, следва търсене на външни специалисти.

Отделно, шефът на НЗОК видя роля и на пациентите. Те също допринасяли за медицински измами и трябвало да търсят второ и трето мнение при сложена диагноза. Все отново лекарят призна, че второ и трето мнение значи "още харчене на пари от страна на пациентите ".

Дечев се оплака, че Национален осигурителен институт и някои пенсионни фондове не заплащат дължимите здравни вноски, а се търсят пари единствено от здравната каса. Публична загадка било, че в случай че бъдат приложени всички критерии за качество на съоръжение и личен състав, евентуално половината лечебни заведения щели да отпаднат. Управителят на касата даде за образец педиатрията. Там, по думите му, били правени изключения през годините по избрани критерии, само че не уточни съответно кои са критериите. Той се съмнява, че нова болница ще помогне, тъй като се е нарушавала връзката сред доболничната и болничната помощ.

Шефът на НЗОК посочи, че страната би трябвало да подсигурява съществуването на избрани, по-евтини медикаменти.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР