Наличието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е

...
Наличието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е
Коментари Харесай

Цената на водата по формула, от която ВиК-та имат изгода от загубите

Наличието на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е нездравословно за България. Това разгласи на конференция пред публицисти служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.

" Сбърканият модел, по който се развива така наречен бранш ВиК, е безусловно неверен. Формулата, по която се дефинира цената на водата, според КЕВР, е следната - цената на водата за куб. м в лв. е равна на приходите на сдружението за година, разграничени на разликата сред водното количество, което влиза на входа на системата, минус общите загуби . Това е формула, която подтиква ВиК-атата да има по-големи загуби, тъй като разделят на по-малко число и цената става по-голяма . Пълен стопански абсурд ", изясни министър Личев.

Затова споделям най-откровено, че най-вредното за водния бранш, за услугата водоснабдяване и канализация е съществуването на КЕВР и на съществуващия модел на ВиК бранша . Най-вече като му " чучнаха " още един медиатор - Държавният ВиК холдинг . Върху него сега се концентрират всички финансови потоци, уточни министърът.

За една година и повече е върнал отговорностите на ВиК - Шумен и таксите за водовземане на ВиК-ата, които са били дължими към ПУДООС . Таксите за водовземане, които са по 2 ст. на кубик, се поставят в цената на водната услуга ", добави той.

По думите му хората заплащат, а не са лица по Данък добавена стойност. " Върху таксите начисляват и Данък добавена стойност и го открадват. Около 56 млн. годишно е покачването на таксите на ВиК, значи 11 млн. са Данък добавена стойност, което не се регистрира, а се прибира , единствено от тези такси, сподели още Асен Личев.

" Държавната политика по водите във ВиК бранша се реализира от комерсиалните сдружения, което е цялостен парадокс. Веднага би трябвало да се направи закон за ръководство на водоснабдителните и канализационни услуги . Целият модел е сгрешен. Надявам се с двамата харвардски ученици и с Виолета Комитова да успеем да сложим начало на някаква нормалност, приключи Личев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР