Наказателната процедура срещу Унгария, която би могла да лиши страната

...
Наказателната процедура срещу Унгария, която би могла да лиши страната
Коментари Харесай

Лоша новина за България

Наказателната процедура против Унгария, която би могла да лиши страната от правото ѝ на глас в Европейски Съюз, бе подкрепена с 448 гласа " за ", 197 " срещу " и 48 " въздържал се ".
Според отчета, Унгария основава сериозна заплаха за нарушение на европейските полезности и това оказва въздействие върху другите страни-членки на Европейски Съюз и върху доверието посред им. Изброени са 12 области, с които ръководството на Виктор Орбан е провокирало паника - конституционната и изборната система; независимостта на институциите и правата на съдиите; корупцията и споровете на интереси; правото на цялост на персоналния живот и отбраната на данни; свободата на изразяване; академичната свобода; свободата на вероизповедание; свободата на сдружаване; правото на еднообразно отношение; правата на хората от малцинствата; главните права на мигрантите; икономическите и обществените права.
След Полша, която първа бе издигната на позорния дирек, Унгария е втората страна, против която се открива пободна процедура. И това е от изключително значение за цялата Общност. Случващото се сега е изключително значимо и за България - тъй като то разкрива " орбанизацията " на родната политика.
Любопитното е, че евродепутатите на ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация, които в България са част от ръководещата, самонарекла се проевропейска коалиция, поддържаха режима на Орбан, който, въпреки и на смешка, преди време бе наименуван от ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер " деспот ". Срещу процедурата са дали своят вот още някогашният ефирен водещ Николай Бареков и представители на Българска социалистическа партия. Единствените български евродепутати, защитили европейските полезности, се оказаха Светослав Малинов (ДСБ), Сергей Станишев (БСП) и депутатите от Движение за права и свободи Искра Михайлова, Филиз Хюсменова и Илхан Кючук. Петима от общо седемнайсет.
Унгарското държавно управление потъпква съществени полезности на Европейски Съюз. Но в същото време протяга ръка за тлъстите европейски дотации. Крайно време беше да се открие наказателна процедура против Унгария. Успехът обаче не е обезпечен. (13.09.2018)
Символичният избор
В българските медии тази обстановка може да бъде представяна като дребнотемие или като следващата доза " брюкселска политика ", която не визира изключително родните безредици с оставки на министри, опълчване в ръководещата коалиция и прочие. Но това гласоподаване в действителност е алегорично за положението на партиите в България.
С поддръжката си за Орбан и гласуването срещу документа на Екологичен потенциал представителите на така наречен систематични партии в България - двете ръководещи и най-голямата опозиционна, демонстрираха в действителност, че те не се смущават нито от нарушаването на върховенството на правото, нито от пълзящия авторитаризъм. Нещо повече - в България позицията ЗА " орбанизация " е защитавана и прокламирана необятно от Българска социалистическа партия, чийто водач Корнелия Нинова даже заяви, че законодателството на страните от Вишеградската четворка доста би подхождало на България. Подобни тези са възприети измежду националистите, а имат и своите поддръжници както измежду ГЕРБ, по този начин и в разнообразни параполитически формирания, гравитиращи към групировката на Борисов.
От значително значение при гласуването в Европейския парламент са тези изброени 12 проблематични области в Унгария. ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация обаче очевидно не считат, че Будапеща потъпква върховенството на закона, закриля корупцията на най-високо равнище, дискриминира слабите и маргинализира цели групи хора. С вота си срещу намесата на Европейска комисия ръководещите в България настояват, че не виждат проблем с отнемането на академичната независимост, правото на цялост на личността, правата на съдиите и независимостта на институциите. С гласуването си срещу ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация като ръководещи и Българска социалистическа партия като самоназовала се тяхна опция изцяло умишлено декларират, че тези тематики не им се виждат проблематични. Нещо повече - надалеч не по този начин нападателно като Орбан, само че точно тези обединения в България постановат същия стандарт на ръководство. Защото те се схващат между тях да вземем за пример за квотите във Висшия правосъден съвет, който след това избира основен прокурор. Същите тези обединения, представяйки като " механически проблем " квотите в кадровия орган на правосъдната власт, напълно обезсилиха съдийските гласове в него, давайки превес на прокурорите. Последните пък са директно подчинени на основния прокурор. А него Борисов " самичък си го избра ", както споделя Николай Кокинов в диалога от Банкя, записан през 2013 година.
Същите тези обединения като че ли единствено си разменят местата, овластявайки в друга степен, скрито или очевидно, скандалния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски.
Политическата шизофрения
Не на последно място с гласуването в Екологичен потенциал се разкрива още един недостиг на политическата система в България и той визира основно Българска социалистическа партия. Социалистите явно бойкотират умишлено ПЕС и водача ѝ Сергей Станишев, който гласоподава " за " процедурата. Те следват безприкословно новия ръководител на левицата Корнелия Нинова. Т.е. всяка проевропейска настройка би трябвало да бъде забравена, а на публиката би трябвало да ѝ стане ясно едно: Българска социалистическа партия няма никакво желание да се отхвърля от " националнистическия " курс, който е поела. Или казано по-грубо: в България скоро няма да се появи опция на антиевропейската изразителност, подета от съвсем всички обединения.
Останалите дали своят вот " за " започване на процедурата против Унгария пък са от Движение за права и свободи - с изключение на Светослав Малинов (ДСБ), за който е ясно, че е представител на дребната проевропейска коалиция " Демократична България ". Така Движение за права и свободи показва за следващ път своите европейски полезности, с което ловко оперира в Брюксел, представяйки друг собствен облик от построения в България. А този български облик е ясно какъв е - на Делян Пеевски. Депутатът, контролиращ медии, защитаващи партиите и (действията им), потъпкващи другояче европейски правила. Впрочем, гласуването на Движение за права и свободи припомня доста на модела Пеевски - на хартия всичко наподобява изцяло резонно.
В последна сметка вотът на българските представители в Екологичен потенциал демонстрира шизофреничния образ на родния политик. Онези, които най-силно парадират със своята европейска ориентировка, явно нямат нищо срещу да вървят по пътя на Орбан. Явно точно това ще бъде и линията, която ще следва България и отсега нататък, без значение коя от " огромните " обединения господства ръководството.
Автор : Полина Паунова за " Дойче веле "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР