Накъдето и да се обърнем, изглежда Toyota е навсякъде. Стратегията

...
Накъдето и да се обърнем, изглежда Toyota е навсякъде. Стратегията
Коментари Харесай

Toyota вече е навсякъде. И това се харесва на пазарите

Накъдето и да се обърнем, наподобява Toyota е на всички места. Стратегията на автомобилния колос от Страната на изгряващото слънце да залага на разнообразния стартъпи към този момент очевидно се изплаща. Или най-малко по този начин считат вложителите, откакто единствено от началото на годината акциите ѝ нарастнаха с 10 %, което добави нови $18,6 милиарда към пазарната стойност на компанията, написа Bloomberg.

От акумулатори и самостоятелни коли до луноходи и компании за споделено пътешестване - Toyota залага на всичко. Японският колос е вторият по величина авто производител в света, само че вижда бъдещето си освен в производоство. През последните години компанията вложи над 3 милиарда $ в разнообразни по тип вложения, имитирайки огромни вложители в технологиите като SoftBank.

Компании като Toyota, Volkswagen и други производители на коли през днешния ден са изправени пред нестабилно бъдеще, до момента в който новите технологии и бизнес модели се популяризират измежду автомобилната промишленост за 2,23 трилиона $. Uber Technologies направи по-младите консуматори по-малко заинтригувани от притежаването и шофирането на коли, а триумфът на Tesla пък в електрическите автомобили подтикна по-големи съперници в сектора да се опълчват на личните си артикули.

Все отново, да не забравяме, че прогнозите гласят, че през 2030 година продажбите на коли ще са напълно малко по-високи, в сравнение с през днешния ден, само че разноските за услуги по подвижност ще доближат $1,34 милиарда.

" Toyota създават най-разнообразната гама от артикули за подвижност през днешния ден - от персонална подвижност до първокласни коли и разнообразни услуги за споделена подвижност, без да забравяме и лекотоварните транспортни средства. Инвеститорите, доколкото са вложили в автомобилния бранш, като цяло биха се съгласили, че Toyota наподобява като победител. " Това разяснява пред организацията Джанет Люис, която е анализатор на основаната в Токио Macquarie Capital Securities.

Големият залог

Освен за вложения и партньорства, Toyota влага и над 1 трилиона йени (9,7 милиарда долара) годишно за проучвания и разработки.

Главният изпълнителен шеф на Toyota Акои Тойода не един път приказва за преобразуването на компанията от производител в снабдител на мобилни услуги. " Моята същинска задача е да препроектирам напълно Toyota в компания за подвижност ", сподели той, допълвайки, че задачата не би трябвало да бъде да се вършат просто артикули, с които хората да се придвижват в близост, а да се дават всички типове услуги, свързани с подвижността като цяло.

Споделено пътешестване

Стратегията на Toyota е да се свърже с най-големите и мощни снабдители на услуги за споделено пътешестване в другите райони и по-късно да интегрира своя хардуер и програмен продукт в техните услуги. Автомобилният колос е главен вложител в трите най-големи компании в сферата - Uber, китайската Didi Chuxing и южноазиатската Grab Holdings.

В Япония Toyota си партнира с софтуерния конгломерат Softbank, който от своя страна е вложил още повече средства в трите компании. Всъщност Softbank рискува с инвестиция и в още един стартъп за мобилни услуги - Monet Technologies.

Японските компании залагат, че Monet има капацитета да се развие в много разнороден бизнес в областта на подвижността и превоза. Например, компанията обмислят опцията да се основат транспортни средства за доставка на храна, които ще бъдат оборудвани по този начин, че храната да се подготвя в тях по пътя към клиентите.

Електрификация

Toyota беше първата компания, която излезе на пазара с хибридните коли - това беше моделът Prius. Фирмата обаче не извади на всеобщия пазар изцяло електромобил. Подобно на най-основния си съперник Volkswagen, както и други огромни автомобилни производители, Toyota изчаква своя миг. Изглежда този миг ще пристигна следващата година - през 2020 година, когато компанията ще показа своя първи електрически автомобил. До 2025 година компанията е възнамерявала да извади 6 разнообразни модела.

За да се подсигури с задоволително акумулатори, неотдавна Toyota ускори съдействието си с производители при непрестанно съревнование с съперниците си за обезпечаването на доставки от задоволително акумулатори както за изцяло електрическите си модели, по този начин и за хибридните.

През юли японският колос разгласи сключването на договорка с нaй-гoлeмия дocтaвчиĸ нa тaĸивa в cвeтa на акумулатори - ĸитaйcĸaтa Соntеmроrаrу Аmреrех Тесhnоlоgу. Японците работят и с снабдители като Toshiba, GS Yuasa, както и с дълготрайния сътрудник Panasonic.

В Япония Toyota си партнира с Mazda Motor, Suzuki Motor, Subaru и други производители на части, за създаването на обща платформа за електрически коли. Според Toyota общите старания ще спестят време и разноски за развиването на технологията и производството.

По-рано тази година колосът показа проектите си за продажбите на елколите си. Спрямо тях компанията чака годишни продажби от 5,5 милиона бройки до 2025 година.

Горивни кафези

Преди години Toyota направи предсказване, че водородът ще замести батериите в бъдеще при производството на екоавтомобили. Досега обаче сложността на технологията и високите разноски за разработка уплашиха множеството конкурентни компании. Три години откакто компанията показа своя водороден автомобил Mirai, моделът към момента е необичайност даже в Япония.

Въпреки това Toyota продължава да поддържа развиването на колите с горивни кафези, като се надява китайският интерес към водорода да сътвори по-голям пазар за технологията. През април тази година от Toyota обявиха, че ще работят с китайския производител на камиони Beiqi Foton Motor и основаната в Пекин SinoHytec за създаването на повече транспортни средства с горивни кафези. През юли компанията направи сходна договорка и с китайския производител на коли FAW Group и Higer Bus за доставка на системи за горивни кафези.

Хибриди

Toyota се стреми да навлезе на нови пазари. Фирмата има съглашение със Suzuki - ще доставя своята хибридна система на компанията в международен мащаб. Очаква се двете компании взаимно да разработят многофункционално транспортно средство, което ще се продава в Идния и от двата марката.

Toyota също по този начин може да показа технологията на хибридния си мотор, пионер на Prius, с китайски производители, които се стремят да настигнат съперниците на най-големия авто пазар в света. Компанията ще има изгода, в случай че Китай облекчи разпоредбите за нездравословни излъчвания - хибридните модели да не бъдат глобени като елементарните коли.

По-голямата част от новите сътрудници на японската компания са китайски производители, защото Toyota желае да настигне Volkswagen и General Motors на китайския пазар през идващото десетилетие. Именно страната способства най-вече за растежа на производителя през предходната и тази година, с помощта на новите артикули и първокласния си модел Lexus, за който митата за импорт от Япония са по-ниски.

Свързани коли и сигурност

Въпреки че Toyota изостава от General Motors и европейските съперници по този критерии, дигитализацията постоянно е била главен детайл от визията на компанията за бъдещето, въпреки и по-малко незабележим все още.

Днес колите генерират голямо количество данни, които могат да се споделят, за да се усъвършенства сигурността, да се следи положението на колата, на пътя и да се оказва помощ на пасажерите.

Много от производителите виждат решението за избягването на пътни произшествия в самостоятелните коли, тъй като те ще бъдат програмирани да се заобикалят взаимно.

Toyota на Луната

Toyota желае да е първият авто производител с транспортно средство на Луната. Заедно с Агенцията по аерокосмически изследвания в Япония Toyota възнамерява да построи самоходен луноход с 6 колела, който да може да транспортира двама души на разстояние от 10 000 километра. Очаква се компанията да приземи транспортното средства на Луната през 2029 година.

Луноходът ще употребява слънчеви масиви и горивни кафези, с цел да генерира и съхранява сила. Превозното средство ще бъде задоволително огромно, с цел да могат астронавтите да смъкват костюмите си вътре и да живеят в него, до момента в който колата сама изследва лунната повърхнина.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР