Накъде след проверката на ЕЦБ в българските банки?Приключилият преглед на

...
Накъде след проверката на ЕЦБ в българските банки?Приключилият преглед на
Коментари Харесай

Акценти от седмицата

Накъде след инспекцията на ЕЦБ в българските банки?

Приключилият обзор на качеството на активите и стрес-тестовете в подбраните от ЕЦБ шест български банки се считат за една от най-важните, в случай че не и най-важната стъпка по пътя на страната ни за присъединение към валутно-обменния механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята на еврозоната ". Позицията на Европейската централна банка е от значително значение в този момент, откакто държавното управление и Българска народна банка преди към година изрично показаха желанието си за по едно и също време присъединение на България към ERM II и Банковия съюз. По създание това е тип застраховка за страната, че няма да получи покана единствено за участие в Банковия съюз и да продължи да чака допуск до „ чакалнята за еврото “.

Логичният въпрос, който изникна след инспекцията на ЕЦБ, е какво следва и по какъв начин резултатите от нея се отразяват на кандидатурата на страната ни за ERM II и Единния контролен механизъм.

Купища мръсни пари зариват европейските кредитни институции

Новите технологии и автоматизацията от десетилетия означат едно само нещо за чиновниците - по-малко работни места. В един бързо разрастващ се в последно време ъгъл на финансовия бранш обаче се случва тъкмо противоположното - банките на територията на Стария континент се борят да попълнят десетките вакантни позиции в звената, употребяващи модерна техника за попречване на прането на мръсни пари.

"Ю Би Ес " ужили най-богатите си клиенти

Швейцарският банков водач "Ю Би Ес груп " възнамерява да разшири обсега на политиката си да "наказва " богатите клиенти за прекомерно огромните количества пари, които държат по сметките си. Причина са негативните лихвени нива в Европа, които евентуално ще се задържат задълго. Банката, която сложи в центъра на активността си ръководството на положението на богаташите, ще начислява годишна комисионна от 0.6% на депозити, съдържащи над 500 хиляди евро, прилагана до момента за суми от 1 млн. евро нагоре. Тя е с 20 базови пункта над депозитната рента от минус 0.40% на Европейската централна банка.

Ипотечното крушение на Полша

Казусът със заемите в швейцарски франкове в Полша, оспорвани от полските кредитополучатели, стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург. Той провокира безпорядък в пазарните оценки на полските банки и е напът да засегне и вложителите в полски държавни облигации, и полската злота, разяснява на 5 август Рафал Бенецки - основен икономист на "Ай Ен Джи банк Сласки " във Варшава. Индексът на акциите на записаните на борсата в полската столица кредитори загуби 7% от пазарната си оценка през последните две седмици, в очакване на решението на европейския арбитражен съд, което ще се появи най-рано през септември. Ако то е в интерес на ищците, банките ще би трябвало да набират незабавно спомагателни хранителни запаси на стойност най-малко 80 милиарда злоти (21 милиарда щ. долара) - с 20 милиарда злоти повече от прогнозите на полската банкова асоциация през юни. "Ай Ен Джи банк Сласки " чака полската валута да се задържи наоколо до 4.30 злоти за едно евро през август.

Данъчното облагане в Швеция

Продължаваме поредицата от изявления на "БАНКЕРЪ " и "Грант Торнтон " ООД (България),насочени към искащите да вършат бизнес в страните от Европейския съюз. Съвместната ни самодейност има за цел да разкрие на българските бизнесмени какви са подводните камъни в данъчното законодателство на всяка от страните в общността.За какви изненади да са подготвени при среща с новия си сътрудник и кои са потребните дребни стъпки на съответния пазар.

Този път представяме данъчното облагане в Швеция. Скандинавската страна се отличава с висок витален стандарт, с съвременно и демократично общество. Тя е и една от страните с най-високи данъчни ставки - към половината от нейния Брутният вътрешен продукт се образува точно от налозите. Въпреки това икономическата й система е по-социална от тези на Франция и Англия да вземем за пример. Показателна е диференцирана ставка на Данък добавена стойност за другите артикули и услуги.

Ангелкова още веднъж бръкна в торбата с парите

Министърът на туризма Николина Ангелкова продължава да показва какви „ титанични “ старания тя и екипът и поставят за „ основаване на атрактивен артикул “, с който да бъдат привлечени туристите у нас. Тези напъни обаче имат резултат най-много в нейните доклади, които внезапно се разминават с действителната картина. Единственото действително нещо, което се случва на този стадий, са срещите й с разнообразни браншови организации от бранша, принудени да изслушват "рецитациите " й какво ще се случи в резултат на „ неуморния “ труд на служителите от ръководеното от нея ведомство. Но всичко това, несъмнено, е...в бъдеще време.

Не стои по този начин въпросът с неспирните разходи на министерството. Само преди дни бяха оповестени две публични поръчки за създаване на рекламни щандове на изложби, които предстоят.

Институциите олекнаха като балончета

Българите нямат доверие на държавните институции. Някой може да ни успокоява, че в още по-драстична степен болшинството от нас не имат вяра на партиите и на съвсем всички партийни водачи. Но това би трябвало да буди още по-голяма паника - у нас партиите и политиците са обсебили тотално институциите и ги употребяват за свои групови и персонални потребности. Затова вместо да са системи от трайни, годни за всички правила, българските държавни институции се трансфораха в царството на двойния критерий – това, което за едни е разрешено и се закриля, за други вещае проблеми и санкции.

Слави крепко яхна вълната на популизма

Още със поръчката, че ще прави политически план, т.е. партия, шоуменът Слави Трифонов яхна вълната на популизма, която повече от десетилетие залива и дави страната. Това пролича и по наименованието на бъдещата политическа групировка - "Няма такава страна ", съдържащо избран нихилизъм и ориентирано към тези, които са гневни от протичащото се в страната и (псевдо)управлението й. Очевидно стремежът е да се притегли протестният избор и на тези, които са отвратени от ГЕРБ, и на тези, които не признават Българска социалистическа партия за опция, и на третите, които не понасят патриотарството.

"Демократична България " търси 35-40-годишен експерт за кандидат-кмет в София

"Демократична България " твърдо е решила да играе със собствен претендент за кмет на София на локалните избори през октомври. От обединяването обясниха за banker.bg, че ще заложат на непартийна кандидатура, само че въпреки всичко индивидът да не е аполитичен, а да има дейна гражданска позиция по разнообразни значими за столицата и страната въпроси. Ще търсят 35-40-годишен експерт, утвърдил се в своята област.

"Ханделсблат ": България не се е отказала от битката за "Фолксваген "

България не се е предала в битката за новия цех на "Фолксваген ", написа немското икономическо издание "Ханделсблат ", представено от БНР. В изявление за авторитетния вестник българският министър председател Бойко Борисов твърди, че страната ни е най-хубавата локация за вложения в района.

Инвестицията в България би била позитивен сигнал към цяла Източна Европа, счита Борисов. И акцентира преимуществата на България: данъчна система, държавни помощи и добра транспортна връзка. "Правителството ще изчерпи всички благоприятни условия за държавни дотации, които са разрешени от законодателството на Европейски Съюз - това сме декларирали на "Фолксваген ", дава обещание министър председателят в писменото изявление. "Ще покажа, че съм най-лоялният сътрудник на международните колоси в автомобилостроенето ", цитира "Ханделсблат " Борисов.

И БСК има подозрения за противозаконни покупко-продажби на енергийната борса

Недоволството на бизнеса е от по-високите цени на борсата, и то не в обособени дни, а за едни по-дълги интервали от края на 2018-та насам. Българският бизнес заплаща най-високите цени за сила в Европа, а на контролирания пазар са най-ниските. Оттам идват и проблемите с конкурентността на промишлеността. Това съобщи Камен Колев, консултант на ръководителя на управителния съвет на Българска стопанска камара, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР