Наивно е да се смята, че ние ще бъдем пощадени

...
Наивно е да се смята, че ние ще бъдем пощадени
Коментари Харесай

Проф. Мутафчийски: Въпрос на време е коронавирусът да бъде регистриран в България

„ Наивно е да се счита, че ние ще бъдем пощадени от една въздушно-капкова зараза, тъй че е въпрос на време коронавирусът да бъде регистриран в България. До момента обаче нямаме потвърден подобен случай “. Това разяснява в " Денят стартира " с Георги Любенов по Българска национална телевизия проф. доктор Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА и ръководител на спешния щаб за ковид.
„ Всеки ден, в който не откриваме случай на ковид, не ни успокоява, а ни активизира за ограниченията, които би трябвало да вземем “, безапелационен е началникът на ВМА. „ За последните 24 часа са постъпили 22 лица със признаци на вирусно заболяване и епидемиологично са свързани със страни като Италия. За всички проби към тази заран можем да кажем, че са негативни. Държавата ни е задължена при първи позитивни проби за ковид да ги изпрати в две референтни лаборатории в Европа - в Берлин и в Нидерландия, където би трябвало да се препотвърдят “, сподели още проф. доктор Мутафчийски.
Резултатите на 10 пациента във ВМА се чака да станат ясни през днешния ден. От страната се чакат не повече от 5-6 проби. Интензитетът на пациенти не е изключително огромен. “Най-голям скок в Европа се бележи в Италия - за последното денонощие към 500 души са новорегистрирани, само че се следи ниска смъртност в европейските страни. Ако има регистриран случай на ковид, само че той е единствено на едно място, тогава ограниченията не са толкоз крути, по-сериозна е обстановката когато има заболяване в няколко огнища “, добави проф. доктор Мутафчийски.
Гръбнакът на епидемията в Китай към този момент се прекършва. Новите случаи са доста по-малко, акцентира началникът на ВМА. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР