Нахлуването на руската армия в Украйна се превърна в своеобразно

...
Нахлуването на руската армия в Украйна се превърна в своеобразно
Коментари Харесай

Star Wars: Лазерите влизат на въоръжение в борбата срещу дроновете

Нахлуването на съветската войска в Украйна се трансформира в самобитно бойно кръщене на дрон технологията за военни цели пред необятната аудитория. Първо, турските „ Байрактар “ се трансфораха в същински призрачен сън за съветската страна, след което иранските „ Камикадзе “ изиграха своята роля с противоположен знак.

Само месеци след тази практическа проява водещите световни сили към този момент се надпреварват да показват анти-дрон технологии, последната от които е най-впечатляваща, даже и единствено тъй като доста припомня на „ Междузвездни войни “.

Британското лазерно оръжие Dragon Fire с първи сполучлив тест

В петък Министерството на защитата на Англия разгласи, че сполучливо е тествало ново лазерно оръдие - кулминационна точка на пет години развойна активност и над 100 милиона паунда вложения. Системата „ Dragon Fire “ е съумяла да извади от строя квадрокоптер и да пробие обшивка от железни материали, употребявани за корпусите на самолети и кораби. Успешните проби, от една страна, приближават оръжейната система крачка по-близо до действителното ѝ произвеждане, а от друга – английските военни считат, че планът дава обещание доста понижаване на средствата, нужни за осигурване на „ смъртоносна огнева мощност “ с изключителна акуратност.

Разработен от Лабораторията за отбранителна просвета и технологии (Dstl) на Министерството на защитата на Англия, за Dragon Fire се счита, че може да улучи цел с размер на монета, движеща се със скоростта на звука. Въпреки че актуалните проби са били в границите на три километра и половина, действителният обсег на системата е доста по-голям, само че към този момент остава класифицирана информация.

Според Dstl „ резултатът демонстрира, че Обединеното кралство има водещ международен потенциал в технологиите, свързани с лазерно ориентираните енергийни оръжия “.

Германия също тества лазерни оръжия

Дали обаче английските военни не избързват в оценката си? В края на октомври, немският флот също се похвали, че сполучливо е употребявал високоенергийно лазерно оръжие, основано на борда на една от фрегатите му за противовъздушна защита, за поразяване на безпилотни апарати. Тестът е извършен от фрегата от клас „ Sachsen “ в края на август, в Балтийско море.

Високоенергийното лазерно оръжие на немския флот се създава взаимно от локалните компании Rheinmetall и MBDA Deutschland. То е проектирано да нападна цели, движещи се със скоростта на светлината, като работи с огромна точност и понижава страничните вреди. Системата е предопределена за отбрана от рояци дронове, само че също по този начин е способно да обезврежда високоскоростни лодки, управляеми ракети и снаряди от минохвъргачки, изстреляни от близко.

„ Това е резултат от дългогодишни проучвания и на двете участващи компании. Много от систематичните съставни елементи са създадени особено за плана и комбинирани в тази форма за първи път. Освен това, като се има поради извънредно късата фаза на интеграция за система с такава трудност, ние сме доста горди от постигнатите до момента резултати и от това какъв брой добре минаха тестванията “, изяснява доктор Томас Баумгертел, началник на плана за Rheinmetall.

Но Китай не спи

Тези сполучливи проби обаче не би трябвало да заблуждават европейските сили, че лидерските позиции в сферата ще бъдат лесна цел. По време на тазгодишното издание на форума Airshow China необятно внимание притегли лазерно оръжие, употребявано против дронове, оповестява локалното издание Global Times на 11 ноември. Наречено „ палач на дронове “, оръжието е създадено за нанасяне на ефикасни удари по ниски, мудни и дребни цели, които летят под височина от един километър, със скорост към 200 км/ч и са по-малки от един квадратен метър.

От изданието показват, че системата доста припомня на друга китайска лазерна система за противовъздушна защита - „ Silent Hunter “, която Саудитска Арабия разгласи, че е придобила на 6 март по време на първото издание на Arab World Defense Exhibition.

Новата китайска лазерна система, наречена LW-30, се разполага върху сухопътни транспортни средства и е създадена от China Space Sanjiang Group, която е част от един от най-големите производители на ракети в страната - China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC).

В съпоставяне с другите видове съоръжение за противовъздушна защита, споделят от компанията, това оръжие има висока успеваемост на удара, дарба за многоцелеви удари и може да стреля неведнъж за малко време. Освен това може да реагира бързо, защото пренасочването на системата лишава единствено няколко секунди.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР