Нахлуването на Русия в Украйна разтресе глобалния енергиен пазар, особено

...
Нахлуването на Русия в Украйна разтресе глобалния енергиен пазар, особено
Коментари Харесай

Готов ли е газовият пазар в Европа за зимата?

Нахлуването на Русия в Украйна разтресе световния енергиен пазар, изключително в Европейския съюз, който трябваше бързо да се оправи, с цел да обезпечи задоволително газ за зимата на 2022/23 година

Но си заплати цената. Европа е похарчила над 1 трилион евро повече за петрол, газ и въглища през 2022 година спрямо миналата година.

Съвсем неотдавна отчетите, че Европа има „ прекалено много газ “, демонстрираха какъв брой доста се е трансформирала обстановката за Европейски Съюз.

Историята за дефицита на газ в Европейски Съюз продължава, само че огромните разстройства, които районът претърпя при започване на рецесията, отшумяха по-бързо, в сравнение с бяха опасенията. Въпреки това, както Международната организация по енергетика (IEA) заяви неотдавна, нещата могат да се извърнат още веднъж бързо – тъй че какво се е трансформирало от 2022 година и подготвен ли е Европейски Съюз за зимата на 2023/24 година?
Бурната година на Европа за енергийните доставки
Енергийната рецесия в Европа стартира с нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година Останалата част от годината се наложи надзор върху износа, забрани за вложения и начинания за ограничение на цените, подхванати от Съединените щати, Европейски Съюз и Обединеното кралство, в опит да се възпрат продължаването и ескалацията на спора.

Русия отвърна с въвеждането на наказания, което докара до стягане на международния газов пазар, изключително в Европа, където преди този момент Русия доставяше към 40% от природния газ.

В отговор на таваните на цените Русия забрани износа на нефт и петролни артикули по контракти с разпореждания за съблюдаване на тавана на цените. И когато няколко държави-членки на Европейски Съюз отхвърлиха да се придържат към новата платежна система, наложена от Русия през второто тримесечие на 2022 година, съветската държавна енергийна компания „ Газпром “ едностранно преряза забележителна част от своите газови доставки.

Като цяло глобите, съчетани с разнообразни стопански контрамерки и саботажа на „ Северен поток 2 “ – газопровод, минаващ от Русия през Германия – доведоха до лимитирано предложение на газовия пазар, изключително в Европа. Това докара до фрапантно нарастване на цените на силата.

Миналата година цените на газа доближиха рекордни стойности. Енергийните потребности в последна сметка бяха задоволени, само че разноските бяха високи, изключително във връзка с енергийната правдивост.
Газовата тактика на Европа се насочва към зимата на 2023/24 година
Докладът на Международната организация по енергетика (МАЕ) „ Как да избегнем дефицита на газ в Европейски Съюз през 2023 година “ съдържа поредност от препоръчани начинания за балансиране на краткосрочните потребности с дълготрайната тактика за енергиен преход.

В кратковременен проект Европа би трябвало да подсигурява, че разполага с задоволително цялостни газови складове, с цел да премине през зимата, да ограничи зависимостта си от съветски газ и да поддържа или понижава търсенето на газ. Тя е подхванала и няколко начинания, с цел да го реализира.

Въвеждането на минимални отговорности за предпазване на газ (най-малко 90%) има за цел подсилване на енергийната сигурност на Европейски Съюз и реализиране на по-оптимален цикъл на предпазване през цялата година.

Политиките също бяха ориентирани към пазара на полутечен природен газ (LNG) и включваха механизми за доставка на LNG, учредени на увеличение на координацията и съхранението, с цел да се понижи неустойчивостта на цените.

Междувременно Съветът на Европейски Съюз вкара механизма за взаимни покупки, който разрешава взаимни покупки на газ и по-ефективни способи за сравнение на търсенето с доставчиците, в това число за страни отвън Европейски Съюз.

И най-после, блокът диверсифицира енергийната си база, увеличавайки базовата линия на възобновимите енергийни източници, сериозна за сигурна и икономична енергийна система, защото понижава зависимостта, покачва устойчивостта и ръководи икономическите опасности.

До момента самодейностите са сполучливи. Към 4 юли запасите от газ в Европа бяха 79%.

При настоящия ритъм на презареждане се чака съхранението да доближи целевия си потенциал преди октомври, заяви Reuters въз основа на данни от Gas Infrastructure Europe. Изобилието от европейски газови складове и бързите темпове на зареждане доведоха до внезапен спад на цените през първата половина на годината.

Енергийната рецесия надалеч не е завършила. Сега Европа би трябвало да даде приоритет на личните си енергийни условия към зимата на 2023/24 година, като се концентрира върху енергийната сигурност. Политиките, които поддържаха ниското търсене на сила в Европейски Съюз, би трябвало да останат в действие, с цел да спрат скока на търсенето, когато енергийната рецесия завърши.

Енергийната рецесия в Европа към този момент форсира нейния преход, укрепи сигурността на района и го принуди да понижи потреблението. Но този интервал на катаклизми е и опция за надграждане на този прогрес и продължение на устрема към по-диверсифицирана и устойчива енергийна система.

Въздействието на бързите и решителни дейности на Европейски Съюз за намаляване на последствията от енергийната рецесия даде място за прочут оптимизъм към зимата на 2023/34 година

Но блокът би трябвало също по този начин да остане фокусиран върху дълготрайните си цели през идващите месеци, изключително откакто южната част на Европа сега се бори с тежки горещи талази.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР