Награда за достъпността си за хората с нарушено зрение спечели

...
Награда за достъпността си за хората с нарушено зрение спечели
Коментари Харесай

Сайтът на Община Варна с награда за достъпността си за хора с нарушено зрение

Награда за достъпността си за хората с нарушено зрение завоюва Община Варна със уеб страницата си www.varna.bg.

Отличието беще връчено на онлайн гала от общественото дружество БГАсист. Целта на премиите е да се направи обстоен разбор на достъпността на уеб страниците, а тестването беше осъществено посредством два паралелни метода – ръчно тестване от специалисти със зрителни нарушавания и разбори посредством онлайн инструмента за разработчици „ Lighthouse “.

„Незрящите хора не работят с мишка, а единствено с клавишни комбинации. Когато уеб сайтът не е съгласуван със съответните условия за работа с така наречен екранен читател незрящият консуматор не може да употребява уеб сайтът пълноценно. Приканихме потребителите със зрителни проблеми от цялата страна да предлагат уеб сайтове, които съгласно тях обезпечават прекарване, близо до това на хората с обикновено зрение. Бяха номинирани 42 уеб страницата в най-различни области – общински и бизнес, такива на Неправителствени организации, онлайн магазини и други “, споделят уредниците.

По техни данни, всички обществени уеб сайтове на територията на Европейски Съюз би трябвало да бъдат налични за хора с увреждания според Директивата за уеб досегаемост. Стандартът за уеб досегаемост е Web Content Accessibility Guidelines, с който в международен мащаб се преценяват държавни управления, бизнес и публични организации.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР