Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ ще се събере

...
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ ще се събере
Коментари Харесай

Надзорът на касата решава на 8 май как да промени лимитите за ПЕТ-скенери и ядрено-магнитен резонанс

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ ще се събере след празниците след Великдан и Гергьовдан, с цел да реши какво да предприеме с лимитите за ядрено-магнитен резонанс и ПЕТ-скенери. Очаква се да се либерализира броя на тези проучвания, откакто преди дни се разбра, че пациентите с онкологични болести ще би трябвало да минават през ядрено-магнитен резонанс и ПЕТ-скенери, с цел да се види дали имат метастази и дали болестта им прогресира. Вместо през до момента всеобщо практикувания способ за костна сцинтиграфия.

В момента в България липсват нужните изотопи - технециеви генератори, които да дадат опция лечебните заведения да вършат костна сцинтиграфия /масов диагностичен способ за костни метастази, даващ информация за цялото тяло/. Заради това здравните управляващи пренасочиха пациентите, които се нуждаят от следене на стадия на онкологичното си заболяване към другите два метода. А зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков сподели, че ще предложи на Надзорния съвет на касата да се либерализира по някакъв метод използването и заплащането на тези проучвания, които сега са строго лимитирани. Какво ще е решението на надзора, ще се разбере на 8 май, когато той се събира.

Прогнозите на здравните институции са, че сред 1200-2000 пациенти с онкологични болести би трябвало да се извърнат към лекуващите си лекари за ориентиране към различен способ за стадиране на болестта и определяне на подобаваща терапия. Всеки доктор ще реши кое е най-правилното проучване и кое ще бъде най-полезно за обмисляне на последващото лекуване на пациента, разяснява Бойко Пенков.

От думите му се разбра, че казусът с неналичието на технециеви генератори няма да може да бъде решен най-малко в идващите три месеца. В края на предходната година здравното министерство разгласи социална поръчка за доставка на радиоактивни лекарствени артикули, радиофармацевтици и други, включваща 50 обособени позиции. За доставката на технециеви генератори обаче не е подадена нито една оферта.

Здравното министерство има контракт от май предходната година с компанията " Новимед Фарма " ЕООД за такива изотопи, като по контракта е имало обвързване компанията да достави още 17 генератора и по този начин да са подсигурени проучванията най-малко до края на май. Министерството обаче не е получило тази последна доставка.

" Още предходната седмица е извършена среща с членове на Експертния съвет по ядрена медицина и образна диагностика, с цел да бъдат разисквани вероятните други възможности за пациентите и да се вземе такова решение, което в най-голяма степен да подсигурява вярното стадиране на злокачествените болести и навременното назначение на съответно лекуване ", разяснява Бойко Пенков.
" Продължават договарянията с производителя и търговеца на изотопите, с които се открива дали има метастази при онкологичните болести, с цел да може да издължи нужните количества, които има по остарелия контракт, който изтече ", сподели Пенков. Той разяснява, че ще бъде подкрепят всеки, който желае да записва сходно лекарство. Предстои оповестяване в къси периоди на нова социална поръчка, като изследване на здравното министерство показвало, че следва на пазара да се появят нови снабдители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР