Надявам се този път и министърът на правосъдието да упражни

...
Надявам се този път и министърът на правосъдието да упражни
Коментари Харесай

Чапкънова: Надявам се министърът на правосъдието да номинира кандидат за главен прокурор

Надявам се този път и министърът на правораздаването да упражни своите пълномощия да номинира претендент за основен прокурор, разяснява пред публицисти Калина Чапкънова, член на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), след избора на Борислав Сарафов за и.д. основен прокурор.

Припомня ме, че при избора на Иван Гешев за основен прокурор, той беше единствен претендент за поста, откакто правосъдният министър не направи номинация. Според Закона за правосъдната власт кандидатури за основен прокурор могат да вършат и не по-малко от трима членове на Висшия правосъден съвет. Процедурата за избор би трябвало да стартира в седемдневен период от подписването на указа на президента Румен Радев за освобождение на Иван Гешев от поста „ Главен прокурор “.

Законът е безапелационен , на нас е възложен седмодневен период, в който да стартираме процедурата, в случай че не я стартираме това значи да нарушим закона “, разяснява Калина Чапкънова.

Във връзка с изявлението на Борислав Сарафов за неприятни практики в прокуратурата тя съобщи, че в случай че такива е имало, те ще бъдат прекратени вследствие на положителната работа на Сарафов и всички останали в прокуратурата.

Чапкънова сподели още, че до Прокурорската гилдия не е постъпила молба от Иван Гешев за преназначаване и изясни, че в случай че такава пристигна, ще бъде прегледана.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР