Надявам се тази среща да постави една добра основа за

...
Надявам се тази среща да постави една добра основа за
Коментари Харесай

Мащабно европейско законодателство за производство на чисти технологии дискутираха общественици

„ Надявам се тази среща да сложи една добра основа за бъдещата работа, която нашите евродепутати, изключително в лицето на Цветелина Пенкова, ще имат в идващите месеци в Европейския парламент, когато полемиките по законодателния акт за индустрия с нулеви чисти излъчвания ще навлязат в своята дейна фаза. ”

С тези думи заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин откри кръглата маса „ За мощна и чиста европейска промишленост: Европейският законодателен акт за индустрия с нулеви чисти излъчвания ”, извършена по самодейност на Цветелина Пенкова, член на Групата на Прогресивния алианс на социалисти и демократи в Европейския парламент.


Дискусията, провела се в Народното събрание, събра представители на българската промишленост, синдикати, работодатели, на българската академична общественост, депутати и специалисти. Българска социалистическа партия бе показана от членове на нейната парламентарна група и на Националния съвет на партията.
Беше разискван Законодателният акт за индустрия с нулеви чисти излъчвания, който е самодейност, произлизаща от промишления проект на Зеления пакт и има за цел да усили производството на чисти технологии в Европейски Съюз. Това значи увеличение на индустриалния потенциал на Европейски Съюз на технологии, които поддържат прехода към чиста сила и отделят извънредно ниски, нулеви или негативни излъчвания на парникови газове. Това ще притегли повече вложения и ще сътвори по-добри условия и достъп до пазара за чисти технологии в Европейски Съюз.
Вигенин изрази задоволство, че за пръв път от доста време в българския парламент се прави такава среща сред български представители в Европейския парламент, работещи по съответни законодателни пакети, и народни представители.


„ Искам да уверя представителите на промишлеността, че ние в Народно заседание освен ще следим какво ще се случва по този пакет, само че и ще реализираме нужния парламентарен надзор, тъй че да бъде регистриран българският интерес, както и работата, която стартираме през днешния ден с тази полемика ”, акцентира заместник-председателят на българския парламент.
„ На тази полемика би трябвало да сложим ясни насоки и направления в взаимната работа сред Народното събрание и Европейския парламент, които да дават отговор на упованията и интереса на българската промишленост и българските жители ”, съобщи Цветелина Пенкова, която е и докладчик по законодателния акт от страна на европейските социалисти и демократи в Европейския парламент.


Пенкова показа част от основните детайли, отчитащи българския интерес, които до този миг договарящият екип, от който тя е част, е съумял да контракти:
- Ясна процедура първичният лист от технологии, които влизат в обсега на законодателството, да бъде разширяван, тъй че да обхване, от една страна, новите технологии, които ще се появят на пазара, и въпреки това, да обхване цялата верига на доставки и производства на съставни елементи.
- Обхващане на всички съществуващи нуклеарни технологии и разширение на обсега, тъй че да включва водорода и всички различни и биогорива;
- Включване на повече източници на финансиране.
„ В първичното предложение огромна част от всичките тези производства и реиндустриализация трябваше да бъде финансирано от държавна помощ. Това няма по какъв начин да бъде задоволително за страни като България, тъй като това основава една доста огромна неравнопоставеност сред огромните и дребните европейски стопански системи. Това, което постигнахме, е да включим повече източници на финансиране, като преди всичко концентрираме вниманието върху неизползваните запаси по Механизма за възобновяване и резистентност. На второ място, желаеме да се насочат повече средства от Фонда за нововъведения и от други оперативни стратегии ”, изясни Цветелина Пенкова, която добави, че се работи и в посока за специфични финансови принадлежности от Европейската централна банка и стимулиране на частен капитал.
Енергийният специалист и член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия Таско Ерменков насочи полемиката към това какви са рисковете пред подобен правилник и по какъв начин той ще се отрази на България.
Той изрази терзание дали няма да се усилят излъчванията, произвеждайки детайли, които сега се създават в Китай. „ Да не се получи смяна на един замърсител с различен замърсител ”, предизвести Ерменков.
Според него главният вътрешен проблем е неналичието на визия в България в региона на енергетиката, стопанската система и образованието. „ Когато нямаш визия каква просветителна стратегия би трябвало да правиш, какви експерти би трябвало да готвиш, какви браншове ще развиваш, тогава младежът ще отиде да учи в там, където има по-голяма непоклатимост и прогнозируемост. В това число и в региона на нуклеарната енергетика, която съм уверен, че е нужна за България, само че съм обезпокоен, че тръгнем ли да я развиваме, ще би трябвало да търсим фрагменти, тъй като забравихме какво е това подготовка на фрагменти в региона на нуклеарната енергетика ”, уточни Таско Ерменков.
„ Технологиите могат да стартират с хрумвания, само че работят с запаси. Световната битка за запаси сега се развива по метод, по който Китай и Русия влизат съществено в Африка, в Латинска Америка – там, където има запаси, само че аз не виждам къде тук е Европа. Големите европейски страни се избавят поединично, а ние сме на опашката и сме единствено в реактивна позиция ”, разяснява членът на Комисията по енергетика към Националния съвет на Българска социалистическа партия Любомир Денчев.
„ Този законодателен акт ще касае цялата европейска стопанска система и оттук насетне към Европейския парламент ще се гледа с вяра, че евродепутатите ще се съобразят с всички специфики на страните членки ”, сподели Валентина Узунова, ръководител на Камарата на енергийните инспектори и член на Съвета по енергетика към Народно събрание на Българска социалистическа партия.
Тя обърна внимание, че този правилник би трябвало да подсигурява, че въвеждането, поддръжката и монтажа на новите енергийни технологии ще се извършва от квалифицирани фрагменти.
„ В Европа има капацитет за избавление на тези фрагменти в другите йерархични равнища на монтажните компании. Трябва да се планува непрекъснат финансов запас за това профилирано обучение и то да обгръща от приблизително обучение, през преквалификационни курсове и висшето обучение ”, уточни Узунова.
В умозаключение Цветелина Пенкова заключи главните заключения от извършената полемика. Тя посочи потребността от национална тактика за образование на фрагменти. Според нея се намираме в удобна икономическа конюнктура, която би могла да притегли вложения за дълготрайните стратегически планове. Евродепутатът благодари за противоположната връзка и рекомендациите, зародили в хода на кръглата маса и даде поръчка, че те ще бъдат регистрирани при договаряне на параметрите на законодателството, работата по което върви извънредно бързо и то ще влезе в пленарна зала на Европейския парламент през ноември.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР