Надявам се да не се стигне до политическа криза, защото

...
Надявам се да не се стигне до политическа криза, защото
Коментари Харесай

Първанов: Не съм си и помислял за служебен кабинет

Надявам се да не се стигне до политическа рецесия, тъй като това ще ни пристигна прекомерно доста в икономическа и Ковид-криза. Това сподели президентът в интервала 2002-2012 година и създател на партия АБВ Георги Първанов на премиерата на авторската му книга „ Пътуване към паметта. Разкази за политиката “.

„ Към момента няма политическа рецесия. Все още сме в режим на структуриране на институциите, в частност Народното събрание, който по-късно би трябвало вероятно да излъчи и държавно управление. Надявам се да не се стигне до политическа рецесия, тъй като това в коронакризата, икономическата такава, това ще ни пристигна прекомерно доста “, разяснява Първанов.

Президентът би трябвало да е коректив, само че има моменти, в които би трябвало да прояви конструктивност и градивност, сподели Първанов, който е историк.

"Има доста моменти, в които президентът би трябвало да бъде коректив - обществен, политически, само че има и моменти, в които той би трябвало да прояви конструктивност и градивност, както е било по мое време. Работил съм с три държавни управления за два мандата, само че не съм си и помислял да опитвам да ходя към служебно държавно управление. Имал съм във вътрешния си джоб лист на длъжностен кабинет, само че не си разреших. Напротив, бях един от тези, които градяха, стабилизираха изпълнителната власт, даже споделяха непопулярни ограничения на държавното управление. Мисля, че тези две функции би трябвало да се съчетават - коректив и градивна опора на кабинета. ", сподели Георги Първанов пред публицисти.

Първанов похвали президента Румен Радев, че е форсирал политическите съвещания в границите на един ден, както постъпил и самият той през 2005 година Трябва да се даде мандат на първата политическа мощ, оттам-нататък всичко е в ръцете на водачите, счита президентът Първанов. "Ако има разсъдък, ще се получат нещата. Ако не, ще "трябва " да се довършват политическите борби, те се придвижват в Народното събрание и в последна сметка ще мерят мускули кой е по-най-, а това не е добър вид за България ", предизвести Първанов.

Той сподели, че във всяка глава от неговата книга има уроци за днешните политици, стига те да учеят да ги разчетат.

„ Във всяка глава от книгата ми има уроци, стига новите лица на Народното събрание да ги намерят, да ги открият и да ги възприемат. Например, тематиката за образуването на държавното управление. Аз съм съпричастен към образуването на Тройната коалиция. Не съм го отричал в никакъв случай. В главата, отдадена на този проблем се споделя по какъв начин политиката минус по минус прави плюс, както и в математиката. Тогава имаше доста несъгласия, изборите се придвижиха вътре в пленарните съвещания, само че в последна сметка малко по малко с разсъдък и такт успяхме да преодолеем разликите и формирахме една коалиция, която изкара мандата. Добра или неприятна, това е втори въпрос “, съобщи Първанов и уточни, че е давал своите сериозни оценки. „ Можем по-късно да подлагаме на критика и новото държавно управление, уповавам се да има такова. По-добре е с държавно управление, в сравнение с да се форсира позицията и политиката към нови избори “, сподели още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР