Надявам се да не са толкова големи екологичните щети. Шламохранилището

...
Надявам се да не са толкова големи екологичните щети. Шламохранилището
Коментари Харесай

Перник минава на газ заради теча на шламохранилището

" Надявам се да не са толкоз огромни екологичните вреди. Шламохранилището е на завода в Перник, през последните години е имало 10-15 наставления какво да се направи и по какъв начин да се направи ", съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров в Перник.
 БГНЕС
" Трябва да си укрепят крайбрежията на хранилището, да го употребяват за ексклузивен режим, до момента в който си оправят другото вместилище ", добави Димитров. " На този стадий, с цел да няма боклуци, Топлофикация ще преминат на газ в ексклузивен режим, ще издадем и съответните наставления ", сподели още Димитров.
Но това е решение, в случай че нямаха газ в котела, какво вършим? За да не спре градът да получава топла вода, би трябвало да работи заводът. Заводът в случай че работи с това шламохранилище, значи отново да тече вода до момента в който не се укрепи. 

 БГНЕС
" Добре е, че в завода има газов казан, ще преминат на газов казан, може цената да е малко по-висока, само че и въздухът ще бъде чист, а и градът ще има топла вода. Нали въпреки всичко би трябвало да се погрижим за перничани " , добави още Димитров.

Той сподели още, че ще има наказания, каквито са планувани в закона. Министърът на стопанската система Емил Караниколов изясни, че сигналът за случая е получен сутринта към 9:15 часа за наводняване в някои къщи на квартала.

" Благодаря за бързата реакция на регионалния шеф, на кмета, на пожарна сигурност, на полицията, които започнаха незабавни дейности. Към момента течът е спрян, следва подсилване.

Това вместилище все още се вижда, че е достигнало потенциал евентуално над 100%, което значи, че в случай че продължи по този метод и има и превалявания , това може да сътвори същата заплаха след няколко дни. Затова единственото решение сега е да се работи на газ, с цел да нямаме повече боклуци, с цел да не се стига до такива произшествия ", съобщи министър Караниколов.
 БГНЕС
Следствието е тук, органите на реда са тук. В момента ще извършат разбор за какво не е реализиран надзор минимум във връзка с това да се следи това положение, тъй като няма по какъв начин да е станало от през днешния ден за през днешния ден сутринта.

" Вероятно е имало някакво оттичане и надлежно ще се подхващат дейности към притежателите или лицата, които са отговаряли за положението на това оборудване. Освен това и Регионална инспекция за опазване на околната среда са тук, които в този момент ще създадат разбор, защото тази вода слиза надолу, в това число и към реката, с цел да забележим какво вероятно е замърсяването и какви дейности да предприемем ", сподели Караниколов.
 БГНЕС
" Вероятно тук още веднъж ще се носи отговорност от тези, които са позволили това положение ", добави той. Караниколов сподели, че все още няма заплаха за популацията . " Спряно е, ще бъде следено, в този момент започваме и развой по подсилване, то ще бъде за сметка на притежателя ", сподели още Караниколов.
 БГНЕС
Кметът на Перник Станислав Владимиров изясни, че откакто е получил сигнала сутринта, незабавно се е обадил и на премиера Борисов, който е изпратил трима министри на място. Видяхте, към този момент стенат е укрепена, няма разлив на вода.

" Цялата налична техника, с която разполагат компаниите на територията на общината е тук. Виждате какво голямо количество камъни и инертни материали се изсипва, стената ще бъде в допълнение укрепена. Това вместилище би трябвало да бъде затворено и рекултивирано, тъй че това са идващите стъпки ", добави кметът на Перник.
 БГНЕС
" Евакуирахме превантивно хора в долната част на квартал „ Калкас “, затворен беше пътят София-Кюстендил ", добави Владимиров и акцентира, че е очевидно, че това шламохранилище би трябвало да бъде затворено.

Вътрешният министър Младен Маринов добави, че дигата към този момент е укрепена, само че следва да се укрепи още, с цел да не се повтори казусът. Уведомен е основният прокурор, който разпореди започването на следствени дейности.
 БГНЕС
" Те ще стартират с оглед и ще преминат към инспекция на документите. Колегите ще останат на място до цялостно очистване на следствията и опасността за локалното население ", добави още Маринов.

Припомняме, че през днешния ден няколко блока в квартал „ Калкас “ на Перник бяха евакуирани поради скъсана дига на локалното шламохранилищ е. Там се депонира най-фината прахуляк след преработката на въглищата от Топлоелектрическа централа “Република ”. Водата заля локалното футболно игрище, само че течът беше овладян и не се наложи по-голяма евакуация на популацията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР