Надявам се 2023 г. да имаме вече завършен финален етап

...
Надявам се 2023 г. да имаме вече завършен финален етап
Коментари Харесай

Петя Аврамова: Имаме вече събрани над 380 милиона лева от електронни винетки

Надявам се 2023 година да имаме към този момент приключен заключителен стадий на автомагистрала "Струма ". Освен за животните, които доста обичам, най-много желая да се погрижим и за хората, известно е че този сектор - Кресненското дефиле, е доста сложен за прекосяване. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова пред Канал 3 по отношение на периодите за довеждане докрай на Автомагистрала "Струма " и рецензиите на зелени деятели.

"От години имаме проблеми, всички знаят, че натискът против градежа на Автомагистрала Струма не е преставал от много време, тази декларация не беше изненада, само че трасето през Кресненското дефиле е утвърдено след необятно публично разискване. Т. нар. Източен вид е признат като най-щадящ природата и стопански уместен.

Имаме подадена апликационна форма за утвърждение, имаме механически въпроси и мнения, до януари би трябвало да изпратим нашите отговори - такава е процедурата, уповавам се да имаме утвърждението на Европейска комисия, и да стартираме и последния сектор през Кресненското дефиле, по ново трасе, след което следва да бъде направена рехабилитация на съществуващото трасе.

В плана са планувани безусловно всички ограничения, които да защитят всички скотски типове, да им дадат опция за миграция през трасето, тунелчета, всичко е проектирано, ще бъде изпълнено, всички ограничения и по съществуващото трасе ще бъдат изпълнени, дори някои преди цялостната рехабилитация. Има към този момент определен реализатор, към този момент вървим и към избор за реализатор на другия лот ", сподели министърът.

Тя не пожела да разяснява политизирането на водната рецесия в Перник.

"По-важно за мен е да се концентрираме в оправянето с казуса с неналичието на вода за питейно-битови потребности. Факт е, и беше изнесено от министър Нено Димов, че притокът в язовир "Студена " е бил 11 милиона кубични метра през 2019 година, а през 2018 година е бил 41 милиона кубични метра ", сподели министърът.

"Предприехме и известни, и непопулярни дейности, събрахме много хрумвания от хидролози, хидрогеолози, инженери, взехме решение да финансираме всички оферти, импортирани при нас, даже да не са известни с една единствена цел - да сме взели решение, което въпреки всичко да докара някакъв спомагателен приток в язовир "Студена ".

Финансираме с близо 2 милиона лв. план, които ВиК и прокуристът и кметът желаят да изпълнят, сключваме съглашение за финансиране на план за краткотрайно спешно премостване на един сектор, тъй че водата, която сега се губи в този сектор, да се влее в язовира.

В същото време финансираме с над 300 000 лв. едно предложение от инж. Атанас Русев и екип хидролози и спелеолози, с спешен проект - за спомагателни водни количества към язовира ", добави Аврамова.

"В същото време по искане на кмета на Перник господин Владимиров държавното управление към този момент отпусна и 2,7 милиона лв. за реорганизация на пречиствателната станция. Тези утаители са нужни, в случай че черпим вода от мъртвия размер, с цел да сме сигурни, че можем да я пречистим ", сподели още тя.

Министър Аврамова посочи, че казусът със засушаването в района на Перник може би е повтаряем.

"Докато следим ВиК сдруженията, с цел да не се получи някъде наводняване, в този момент имаме противоположния проблем - трайно засушаване, липса на дъждове и липса на приток. Между другото от хора, претърпяли режима от 1992-1995 година, разбрах, че в тази вододайна зона съществува такава цикличност и че тя се случва през към 20-25 години и трае сред 3 и 5 години.

Водният режим през 1992 година по същите аргументи, същия приток, трае до 1995 година Аз се надявам този път природата да бъде по-благосклонна и този път пролетното снеготопене ще изпълни язовир "Студена " по този начин, че да спре режима и неудобствата за жителите на Перник.

Извън язовир "Студена " сега строим язовир "Луда Яна ", там имаме известни проблеми с изпълнителите на строителството, в това време към този момент сме построили язовир "Пловдивци ", който доставя Мадан и Рудозем ".

Ние имаме ангажимент като министерство да построяваме уреди за водоснабдяване и канализация, имаме план за язовир "Нейковци ", би трябвало да обърнем внимание и на региона Плевен - Ловеч, и там имаше режим, той е анулиран. Там също има един план за язовир "Черни Осъм ", който би трябвало да бъде обновен ", сподели Аврамова.

По отношение на тол системата тя разяснява: "Вече една година тази електронна система за събиране на такси работи добре и имаме към този момент събрани над 380 милиона лв. от електронни винетки. Което следва - в разпореждане на Министерски съвет бяха утвърдени цените за тол таксите, на база изминато разстояние.

От няколко месеца водим диалози с превозвачите, това събираше доста хора, доста отзиви, доста хрумвания, доста неодобрение, доста прочувствени моменти имаше в този съвещателен съвет, който се водеше от зам.-министър Николай Нанков, в чийто сектор е въвеждане на тол системата.

Това, което ние в този момент сме предложили, е доста по-различна стойност на таксата: 18 стотинки за Евро 6 и 36 стотинки за Евро 1. Като Евро 1, Евро 2 са доста рядко срещани към този момент пътни транспортни средства, тъй че малко се спекулира, че сме оповестили същите стойности както в първичния вид. Това, което сме пресметнали като доход, е сред 550 и 650 милиона лв. на година при по този начин оповестените и към този момент признати цени и при обсег от 6050 км.

За 2019 година, защото до 1 март би трябвало да въведем системата в деяние, сме заложили доход за бюджета от 450 милиона лв. и 290 милиона лв. доходи от винетки ".

"Тези средства, ние сме разговаряли и на обществено-консултативен съвет, би трябвало да бъдат умно разпределени и харчени за предпочитани действия по ремонт и създаване на нови прави от републиканската пътна мрежа.

Част от тях са поети като ангажимент, с пари от тол системата ще построяваме пътя от Видин до Ботевград, това е предпочитан, стратегически план, той е и мой персонален приоритет, само че и на цяла Северозападна България, който е пътувал в този регион, знае, че трафикът от Дунав мост 2 е доста динамичен, има непрекъснато придвижване на ТИР-ове и тежкотоварни камиони, злополуките са доста постоянно събитие и в сектора сред Мездра и Ботевград - съвсем непрекъснато събитие.

В същото време поехме ангажимент с над 400 милиона за премахване на свлачищни процеси по републиканската пътна мрежа ", акцентира Петя Аврамова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР