Надпреварата във въоръжаването от двете страни на Тайванския проток и

...
Надпреварата във въоръжаването от двете страни на Тайванския проток и
Коментари Харесай

Бивш военен от китайската армия: Ако Уилям Лай стане президент, не изключвам военен сблъсък в Тайванския проток

Надпреварата във въоръжаването от двете страни на Тайванския пролив и поддържаното от Китай военно напрежение върху Тайван, който Пекин счита за своя " изконна " територия, е малко евентуално да стихнат, без значение какъв ще бъде изходът от изборната конкуренция на острова, която се следи с изключително внимание.

Китай показва президентските и парламентарните избори, които ще се произведат на 13 януари, като избор сред мира и войната, предупреждавайки, че оповестяването на публична самостоятелност от Тайван ще значи спор.

В навечерието на гласуването най-голямо неспокойствие в Китай провокира кандидатурата на Уилям Лай, издигната от ръководещата Демократическа прогресивна партия (ДПП). Пекин отхвърля апелите му за договаряния и го дефинира като сепаратист.

Както ДПП, по този начин и най-голямата опозиционна партия в Тайван, Националистическата партия (Гоминдан), пропагандират, че единствено те са способни да запазят мира и че единствено те са същински отдадени на концепцията за подсилване на защитата на Тайван. И двете политически сили също застъпват позицията, че само народът на острова може да дефинира бъдещето си.

Гоминданът обичайно е за по-тесни връзки с Китай, само че отхвърля да е пропекинска партия.

Ван Цзайси, някогашен заместник-ръководител на Бюрото по тайванските въпроси към китайското държавно управление сред 2000 и 2006 година и пенсиониран генерал-майор от армията, беше представен да споделя предишния месец от китайското издание " Глобал таймс ", че претендентът на ДПП Лай е " краен " последовател на независимостта. " Ако той бъде определен, не изключвам опцията от боен конфликт в Тайванския пролив. Трябва да сме изцяло наясно с това ", съобщи Ван.

Подобен процес ще има тежки геополитически и стопански последици и ще изправи един против различен Китай и Съединени американски щати - двете най-големи международни военни сили - блокирайки основни морски коридори и нарушавайки веригите за доставки на полупроводници и потребителски артикули, написа Българска телеграфна агенция.

" Мисля, че (в Пекин) ще възприемат " по-ястребски " метод, с цел да предупредят новия президент да внимава каква политика ще води към Китай ", сподели пред " Ройтерс " адмирал Ли Шимин, някогашен шеф на тайванската войска.

Западните представители от региона на сигурността се пробват да преценяват до каква степен сериозен би могъл да бъде Китай в желанията си за боен отговор на резултатите от изборите. Един подобен представител, поискал анонимност, съобщи, че Пекин може би в началото ще заеме изчаквателна позиция и всяка по-твърда реакция ще пристигна след 20 май, когато новият президент ще встъпи в служба и ще произнесе първата си тирада.

Ако ДПП завоюва президентството, само че загуби болшинството си в Народното събрание, отговорът на Китай може да бъде по-мек, защото по този метод опциите на ДПП да прокарва закони ще бъдат мощно лимитирани, добави западният източник.

Китайското министерство на защитата, което упрекна тайванското държавно управление, че с предизборна цел съзнателно " нагнетява " нервност за военна опасност от страна на Китай, не отговори на запитванията за коментар.

Говорителят на тайванското министерство на защитата Сун Лифан сподели пред кореспонденти, че ведомството ще преценя китайските ходове не въз основа на това дали има избори или не. " Оценката ни ще се базира на това какви признаци се следят и какви са желанията на врага ", сподели той.

Ново статукво

След ноемврийската среща на върха Съединени американски щати - Китай в Сан Франциско президентът Си Цзинпин, както се твърди, е дал да се разбере пред президента Джо Байдън, че въпреки и Тайван да е " най-опасният " двустранен въпрос, Пекин не приготвя навлизане на острова.

Но без значение от това след последните президентски избори през 2020 година Китай предприе невиждана по нивото си военна интензивност в Тайванския пролив, като единствено за последната година и половина провежда две огромни военни учения във водите край Тайван.

Китайски самолети постоянно прелитат през по този начин наречената междинна линия, неофициалната разграничителна линия сред Китай и Тайван в пролива, за да изтощят несравнимо по-малките военновъздушни сили на Тайван, като ги карат непрекъснато да подвигат самолетите си във въздуха по паника.

Някои анализатори плануват, че през идващите години Народноосвободителната войска на Китай (НОАК) все по-малко ще зачита тази гранична зона на Тайван, намираща се на едвам 24 морски благи от крайбрежията на острова.

Тайван от своя страна не стои със скръстени ръце и покачва военните си качества. Според различен западен представител от региона на сигурността Китай добре осъзнава, че всяка година, в която отсрочва " решаването на тайванския въпрос ", дава опция на Тайпе да укрепи още повече защитата си. " Това не е добре за НОАК ", сподели източникът.

Отбраната е една от главните тематики в предизборната конкуренция. ДПП непрестанно акцентира построяването на личен подводен флот на Тайван и започнатите при тяхното ръководство оръжейни стратегии, в това число за произвеждане на дронове.

Гоминданът вижда най-хубавата отбрана като цялост от построяването на възпиращ капацитет, разговор и понижаване на напрежението. Чао Шаокан, претендентът на Гоминдана за вицепрезидент, съобщи предишния месец, че Тайван би трябвало да усили производството на ракети, с цел да покаже, че при война може да нанесе удари в Китай, само че в същото време предложи като мярка за понижаване на напрежението и жест на благосклонност Пекин да допусне тайвански военни наблюдаващи.

Независимо кой ще завоюва, Тайван към този момент направи огромни оръжейни поръчки в Съединени американски щати.

В идващите няколко години се чака островът да придобие най-съвременна техника като американски изтребители F-16V, танкове М-1А, противокорабни ракети " Харпун " и реактивни системи за залпов огън HIMARS.

Какви са другите благоприятни условия

Макар и военното предимство на Китай да е повече от явно, чистките напоследък в редиците на НОАК, които засегнаха генерали от ракетните войски, военноморските и военновъздушните сили и някогашен министър на защитата може да понижат вероятността от спор.

" Колкото повече проблеми имат, колкото повече корупция има при тях, толкоз по-добре за нас, сподели Ли, някогашният шеф на тайванската войска. Не мисля, че в идващите няколко години ще има пълномащабно военно навлизане, тъй като те си имат свои проблеми. "

През последната седмица и повече Си Цзинпин произнесе две речи, в които повтори потребността от " обединяване " с Тайван. И в двата случая той не загатна използването на мощ, макар че в Пекин в никакъв случай не са отхвърляли тази опция.

След изборите Китай може да упражни и стопански напън, като да вземем за пример нападна комерсиалното съглашение от 2010 г.; Пекин упреква Тайпе, че нарушава контракта посредством основаването на нечестни търговски спънки. Китай може да вземем за пример да ускори интервенциите си за оказване на въздействие върху гласоподавателите в Тайван посредством Обединения трудов фронт - отдел към Централен комитет на Китайската комунистическа партия.

" Китай би трябвало да води и управлява процесите в Тайван, и той го прави - по разнообразни способи, освен по един ", сподели У Синбо, учител във Фунданския университет в Шанхай. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР