Наднормено съдържание на вода, нерегламентирано влагане на немлечни мазнини и

...
Наднормено съдържание на вода, нерегламентирано влагане на немлечни мазнини и
Коментари Харесай

Немлечни мазнини, повече вода и забранен препарат в кравето масло откри Активни потребители

Наднормено наличие на вода, нерегламентирано вложение на немлечни мазнини и съществуване на неразрешен в Европейски Съюз противогъбичен препарат са открити в разнообразни марки краве масло, продавани в България. Това демонстрират резултати от лабораторни проучвания, поръчани от асоциация " Активни консуматори ".

Те са обхванали 10 марки масло, купени от магазини, продаващи артикули на едро в Несебър и Бургас. От организацията са избрали такива обекти, защото наблюденията им показвали, че производителите пласират продуктите, които не дават отговор на условията, главно на едро. Така те попадали в хотели, заведения за хранене, детски градини, учебни заведения и лечебни заведения.

Какво би трябвало да съдържа маслото

От " Активни консуматори " изясняват, че са избрали да изследват наличието на кравето масло, защото то е просто и разбираемо. Този артикул се състои от 82% скотски мазнини и до 16% вода, изясняват от асоциацията. Уточняват, че " не се позволява прибавяне на никакви други съединения, в това число немлечни мазнини, консерванти, оцветители и други добавки ".

Влагането на немлечни мазнини би трябвало да се показва на етикета, а подобен артикул да се отбелязва като имитиращ.

Преди две години асоциацията направи сходно проучване на 15 марки, предлагани на пазара. Тогава при 4 имаше вложени немлечни мазнини, а при 1 - повече вода. След намесата на Икономическа полиция продуктите бяха изтеглени от пазара, а няколко компании - санкционирани от Комисията за защита на конкуренцията.

Какво има в действителност

От 10 търговски марки, включени в сегашното проучване, в 3 са открити немлечни мазнини. Става въпрос за 10-грамова опаковка на " Маркенбургер " ЕООД и две марки на производителя " Хранинвест " - " Чепеларе " и " Краве масло ". Количеството на немлечни мазнини варира от 40 до 60% по отношение на общата масленост. Според " Активни консуматори " е евентуално немлечните мазнини да са хидрогенирани растителни мазнини, които покачват риска от сърдечно-съдови болести.

При двата продукта на " Хранинвест " има и наднормено наличие на вода. Същият проблем е засечен и в " Краве масло " на " Милтек КК ". Това е маркирано на етикета, само че посоченото на него водно наличие е по-малко от действително откритото.

В изследваните артикули на " Хранинвест " е засечен фунгицида натамицин. Той е открит и в масло " Роса ", създадено от " Белла България ".

От " Активни консуматори " изясняват, че високото наличие на вода е причина за развиването на патогенни микроорганизми, както и за развиването на окислителни процеси, които водят до натрупването на токсични и канцерогенни съединения.

Засеченият фунгицид пък бил неразрешен за вложение в краве масло в Европейския съюз. Той се употребява в хранителната промишленост от дълго време за удължение на трайността на продуктите, които съдържат повече вода. Не може обаче да се употребява в краве масло. Количеството му в тестваните артикули е от 8 до 32 мг/кг. От " Активни консуматори " изясняват, че препаратът е едва отровен, само че все пак съставлява риск за здравето. Причините са, че той може да спре развиването на плесени по повърхността на маслото, само че не и на патогенни бактерии в продукта. А причина за тяхното развиване е високото наличие на вода. Освен това препаратът е алерген и наличието му би трябвало да се отбелязва на опаковка.

Подвеждащи етикети

Както и при другите проби на " Активни консуматори ", и при този се откриват грешки в информацията, поднесена на етикетите. За две търговски марки няма информация за наличието на белтък - " Верея " на Обединена млечна компания, и 10-грамовата опаковка, създадена от " Маркенбургер " ЕООД.

При 2 марки измереното наличие на мазнини е по-ниско от посоченото на етикетите - " Краве масло " на " Милтекс КК " и " Чепеларе " на " Хранинвест ". При тези две марки наличието на белтък е с повече от 10% по-ниско от заявеното. Същият проблем е открит и в Deutshe Markenbutter на " Милки Груп Био " ЕАД, " Краве масло " на " Хранивест " и масло " Вълчев ".

" При някои индикатори, най-много белтък, производителите са подходили несериозно и надали стойностите на етикетите са разследване от лабораторно изпитване. Практиката стойности за хранителна информация да се смъква от интернет е всеобща в България. За страдание контролните органи не обръщат внимание на това и резултатът е явен – огромна част от написаното на етикетите се разминава с действително откритите стойности и потребителите се заблуждават ", изясняват от " Активни консуматори ".

Официалният държавен надзорен орган - Българската организация по сигурност на храните, отхвърли да разяснява тематиката.



Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР