Надежда Цекулова дълги години работи като журналист с интереси в

...
Надежда Цекулова дълги години работи като журналист с интереси в
Коментари Харесай

Бъдете изключително бдителни и не разчитайте на държавата за здравето си

Надежда Цекулова дълги години работи като публицист с ползи в областта на опазването на здравето, обществената политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път минава в стратегия " Хоризонт " на Българското национално радио. Има дейна активност за възстановяване достъпа до опазване на здравето на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве. В момента е шеф стратегия " Кампании и връзки " в Българския хелзинкски комитет. Коментарът й е от профила й във " Facebook ".

Изводът ми от интензивно четене на чуждоезични източници през последните 12 часа и обзор на дейностите на страната:

Моля ви, бъдете рационални, а не паникьосани или безсмъртни. И двете крайности са нездравословни за вашето и на близките здраве.

Ограничете оптимално обществените контакти.

Спазвайте строга персонална хигиена (мийте си ръцете толкоз постоянно, колкото е възможно). Ползвайте антибактериални кърпички и гелове.

Не се пипайте по устата, носа, очите.

НЕ ПИПАЙТЕ ЧУЖДИ ДЕЦА (всички лиготии като ощипване по бузки и ръчички ги забравете окончателно).

Не ползвайте общи кърпи, възглавници, принадлежности за хранене.

Помогнете на възрастните си родственици - пазарувайте вместо тях, вземете им медикаменти, постоянно взимайте защитни ограничения, когато ги посещавате.

Спазвайте най-малко еднометрова отдалеченост, когато сте измежду хора. Постарайте се допустимо най-рядко да попадате в затворени пространства, където това не е допустимо.

Пазарувайте рационално. 20 кг ориз не е рационално. Или 30 кг свинско във фризера.

Не се презапасявайте ненужно с медикаменти -

по този начин лишавате някой, който същински се нуждае от тях в този момент.

Покривайте устата си с лакет или кърпичка, когато кихате и кашляте. Ако я покривате с длан, вирусите полепват по ръцете ви и се популяризират посредством повърхностите, които докосвате.

Ако имате някакви признаци, останете вкъщи. Носете маска, в случай че към вас има други хора, и избягвайте физически контакт с тях.

Осъществете първия контакт със здравната система (личен лекар) по телефона. Телефонът на Мнистерството на опазването на здравето, оголен

особено за въпроси за ковид е 02 807 87 57, само че на 112 би следвало също да могат

най-малко да ви насочат. (Ако са съумели да ги обучат).

Не се самолекувайте с противовирусни препарати и/или антибиотици. Може да си навредите повече от вируса.

Бъдете извънредно бдителни и не разчитайте държавата/лекарите/болниците/другите да се погрижат за вашето персонално здраве. Това в никакъв случай не е положително решение, само че този път е изключително значимо да го повярвате.

Успех на всички ни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР